Ny utbildning startar – ska få fler i jobb

En ny yrkeshögskoleutbildning startar i Katrineholm och den ska matcha kompetensbehovet hos flera lokala företag. En win-win-situation där studenten snabbt kommer ut i arbete och företagen får kompetent personal.

Ny yrkeshögskoleutbildning startar på Campus Viadidakt i Katrineholm. På bilden syns Isabelle Salvatore, utbildningsledare på KYH yrkeshögskola och Ylvali Winkler, samordnare Campus Viadidakt.

Ny yrkeshögskoleutbildning startar på Campus Viadidakt i Katrineholm. På bilden syns Isabelle Salvatore, utbildningsledare på KYH yrkeshögskola och Ylvali Winkler, samordnare Campus Viadidakt.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-09-29 06:58

– Det här är en utbildning som ger den kompetens som vi efterfrågar, säger Viktor Recina, produktionsutvecklingschef på SKF Mekan i Katrineholm.

Processtekniker – smart industri heter den nystartade utbildningen som är på 1,5 år. Det är KYH yrkeshögskola som ansvarar för utbildningen, men den kommer gå att läsa på plats i Katrineholm, närmare bestämt på Campus Viadiakt som håller till i Kullbergska huset på Bievägen. 

Utbildningen riktar sig till den som vill arbeta inom industrin eller som redan gör det men vill ta steget vidare till att lära sig allt om digitala automations- och underhållssystem. Den typen av kompetens efterfrågas av flera lokala företag som SKF och Sintercast.

undefined
Anders Brinkman, systemingenjör på Sintercast i Katrineholm.

– Det är klart vi behöver kompetensen. Just här, i Katrineholm, kan det vara svårt att hitta personer med rätt kompetens. Det blir lätt att man får vända sig till närliggande universitetsstäder. Så det här är bra att man nu får något lokalt, säger Anders Brinkman, systemingenjör på Sintercast som utvecklar processtyrningssystem för tillverkning av kompaktgrafitjärn.

KYH har tagit fram utbildningen i samarbete med flera lokala företag. Detta för att se vilket kompetensbehov de har. Förhoppningen är att studenterna snabbt ska komma ut i arbete och på så sätt gynnas också företagen som får rätt kompetens.

– Utbildningen går att läsa på fyra orter, Katrineholm, Gällivare, Hudiksvall och Norrtälje. Det är 35 platser totalt och så får vi se hur många det blir på varje ort, det beror på hur många som söker, säger Isabelle Salvatore, utbildningsledare på KYH Anywhere.

undefined
I Kullbergska huset på Norr finns flera klasssrum, grupprum och datasalar. Här kan studenter, även de som inte läser kurser via Campus Viadidakt, sitta och plugga.

Eftersom det är en yrkeshögskoleutbildning är stor del av undervisningstiden förlagd som praktik, så kallade LIA-veckor.

– Det kommer vara två LIA-perioder, som är på 10 veckor åt gången, säger Isabelle Salvatore.

Upplägget ser ut så att det är två föreläsningsdagar i veckan och då sker undervisningen i Campus Viadidakts lokaler. Studenterna får sitta i ett klassrum och där sänds föreläsningen på en skärm. Resterande dagar gäller självstudier. 

– Kommunens långsiktiga mål är att öka utbildningsnivån i Katrineholm. En väg för att nå det är att erbjuda studier lokalt, säger Malin Hellmér, samordnare på Campus Viadidakt.

Utbildningen drar igång i januari och sista ansökningsdag är den 24 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!