Ny trend kräver välkyld förvaring

Att plocka ihop sin egen sallad har blivit en ny trend. Men när värmen kommer är det viktigt att byttorna med bland annat ägg, skaldjur och ost hålls välkylda. Blir det för varmt kan bakterier bildas och kunden drabbas av magsjuka.

Katrineholm2012-07-04 10:21

- Ju kallare det är desto mindre är risken att bakterier växer till sig, säger Christina Lantz mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Enligt Livsmedelsverket kan åtta grader vara en lämplig temperatur för exempelvis ost och skinka. Rökt och gravad lax kan behöva ännu kallare förvaring. Självplocksallad kan enligt Christina Lantz även medföra risker för den som har allergier.

- Om samma sked används i olika byttor, säger hon.

Christina Lantz tips till kunden är att se efter om salladsdisken ser ren och fräsch ut och att försöka kontrollera om den sallad som erbjuds är väl kyld.

- Man kan till exempel känna själv på utsidan av byttan om den är kall, säger hon.

På Ica Maxi på Lövåsen har kunderna sedan två månader tillbaka kunnat plocka ihop sin egen sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om