Lars Fransén, skapare av den nya rullstolssymbolen, har en bakgrund inom kommersiell grafisk formgivning. Men 2017 tröttnade han på det kommersiella och sökte en ny utmaning där han kom i kontakt med Funkibator, en förening för ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning.
– Föreningen var ute efter en grafisk formgivare för att komma igång med att göra böcker med inriktning på funktionsnedsättning, där karaktärerna i böckerna hade funktionsnedsättning, säger Lars Fransén och fortsätter:
– Rullstolssymbolen är något som finns med oss hela tiden och den nuvarande förbaskade symbolen har varit så tråkig och livlös.
Lars Fransén skissade på en symbol under sin fritid, endast för egen underhållning och för att han trodde att han skulle kunna använda den i sitt arbete. Nästa dag visade han symbolen för sina kollegor och de tyckte att den var fantastisk och elegant.
– Från maj 2019 började vi använda den nya symbolen i material som vi skickade ut. Folk började undra vad symbolen var och tyckte att den var trevligare än den de var van vid.
Ett gott rykte spred sig och många tyckte att symbolen var trevlig. Därefter spreds symbolen vidare och Solna kommun kontaktade Lars Fransén våren 2022. Det finns inga planer på att tjäna pengar på symbolen, Fransén vill bara att den ska spridas så mycket som möjligt om folk tycker om den.
– Nu får vi se vad som händer med den nya symbolen, för det är svårt att implementera en ny symbol i världen. Det är många aspekter att ta hänsyn till och det är bra, man kan inte slänga ut symboler huller om buller.
Camilla Lindgren, kommunikationsstrateg på Katrineholms kommun, har sagt att kommunen är öppna för nya sätt att se på saker och målet har alltid varit att alla personer ska känna sig sedda och respekterade.
– Växjö kommun använder redan den här nya symbolen. Och vi har fått mejl att eventuellt fler kommuner kommer använda den här nya symbolen framåt, säger hon och fortsätter:
– Den vanliga symbolen är internationell standard. Det kan vi inte komma ifrån och där behöver man göra en avvägning om den nya symbolen avviker för mycket. Den internationella standarden kan inte vi förändra.
Alla symboler sätter någon form av norm och berättar något om människor, menar Camilla Lindgren. Därför är det viktigt att frågasätta dem, som till exempel toalettskyltarna med en man och en kvinna.
– Kommunen har börjat använda en annan symbol, en symbol för toalett, och vi försöker inte längre dela upp på man och kvinna. Detta är också fallet på sportcentrum nu. Kommunen kan inte göra allt på en gång, men det är en viktig fråga att ta upp.
Camilla Lindgren poängterar att ett införande av symbolen är ett beslut som kommunen inte kan ta på egen hand, och att det är viktigt att involvera målgruppen i processen. Hon säger att det finns fall där man kan använda den nya symbolen, men det måste diskuteras ihop med funktionsrättsrådet.
– Min inställning till den nya symbolen är positiv, jag tycker att den ser mer aktiv ut och det finns fler på kommunen som delar min bild. Den nya symbolen kommer från en förening som jobbar med olika funktionsnedsättningar, och dem har själva sett den gamla symbolen som för passiv.