Presentbolaget gör varje år en undersökning som handlar om hur människor i Skandinavien ser på julen. I år har man djupdykt ännu hårdare och har tittat hur sörmlänningarna ser på julen och dess alla traditioner.
Enligt årets undersökning svarar 73 procent av sörmlänningarna att man ser fram emot julen. Dessutom svarar 69 procent av sörmlänningarna att de kommer pynta sina hem med adventsljusstakar och adventsstjärnor, vilket är den särklass mest populära traditionen inför jul. Att gå på julmarknad (37 procent) kommer som god tvåa tätt följt av att skicka julkort (35 procent). Andra populära traditioner är adventskalender (28 procent), göra eget julgodis (28 procent) och äta julbord med jobbet (21 procent). Lite längre ner på listan kommer julkonserter – sju procent uppger att det är en viktig tradition.
Ny trend
Ny trend på listan över svenska jultraditioner är nissebus. Det är en relativt ny företeelse som föräldrar gör med sina barn. Nissebus görs med en nissedörr, som är en liten dörr som sätts upp ovanför golvlisten, ofta tillsammans med liten brevlåda, stege upp till dörren med lite dekorationer i jultema som en julgran eller släde. Allt i miniatyr förstås. Konceptet är som en julkalender då tomtenissen "flyttar in 1 december", men syns aldrig till. Däremot lämnar nissen spår efter sig varje morgon, i form av brev, presenter eller små bus – hela vägen fram till julafton.
– Traditionen med nissebus eller nissedörrar är mindre än tio år gammal. Troligen kommer nissebusen från ”Elf on the shelf” som funnits i USA sedan början av 00-talet och sedan etablerade det sig i Sverige runt 2015. Dock finns det ju en betydligt äldre tradition i form av adventskalendern som i princip är samma sak fast utan prylarna, säger traditionsexperten Mattias Axelsson.
Jakten på julklappar – men med lägre budget
Ett sämre ekonomiskt klimat gör att 44 procent av sörmlänningarna kommer att dra ner på julbudgeten och av dessa uppger 68 procent att julklappsbudgeten blir mindre i år. Internet är den primära inköpskanalen för sörmlänningar (35 procent) följt av köpcentrum (23 procent) och lokala butiker (22 procent) visar undersökningen.
Undersökningen görs i hela Skandinavien och visar att danska företag är mer benägna att ge julklappar till anställda än vad som är fallet i Norge och Sverige. Undersökningen berättar också om svenskarnas syn på företagets julklapp. Här är det 46 procent som tycker att en gåva från arbetsgivaren är viktig eller mycket viktig. Motsvarande siffra för sörmlänningar är 50 procent.
– En fin gåva som uppskattas betyder något för relationen mellan arbetsgivare och medarbetare. Och när den privata konsumtionen dras ner är det säkert extra välkommet att bli lite bortskämd på arbetsplatsen, säger Nikolai Kiim, vd och grundare för Presentbolaget.
Jultraditioner
Här är de jultraditioner under december som svenskarna tycker är viktigast:
Pynta med adventsljusstake och/eller adventsstjärna – 69 procent.
Gå på julmarknad – 37 procent.
Tillverka eget julgodis – 32 procent.
Räkna ner till julafton med adventskalender – 29 procent.
Skicka julkort – 28 procent.
Äta jullunch/julbord med jobbet – 28 procent.
Gå på julkonsert – Tolv procent.
Göra nissebus för mina barn – sex procent.
Annat – fem procent.
Vet inte/inga – nio procent.