Katrineholms kommun har tillsammans med Luleå universitet och RGS Nordic tilldelats 2,2 miljoner kronor via Statens geotekniska institut. Syftet är att använda stödet för att undersöka en ny typ av sanering av miljögiftet PFAS.
– Metoden har inte testats i full skala på en förorenad plats. Så det här blir den första, säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg och vattensamordnare på Katrineholms kommun.
Saneringen kommer att ske med en ultraljudsreaktor som kan splittra PFAS-molekylerna. Det är en relativt billig saneringsmetod från Clarkson University i USA. Metoden kommer att testas i grundvattnet vid gamla brandstationen.
På grund av främst brandsläckningsskum är vattnet där förorenat av PFAS. Det är ett samlingsnamn för kemikalier som framställts på industriell väg. Enligt Livsmedelsverket kan man drabbas av hälsoproblem om man får i sig för höga halter av miljögiftet via vatten och mat.
– Projektet kommer inte att påverka invånarna, men förhoppningsvis får vi ett renare grundvatten. På lång sikt blir det bättre för miljön i stort, säger Jenny Herbertsson.
Att just Katrineholm är först ut beror på att kommunen är med i ett nätverk kring förorenad mark. När forskare sökte en plats att testa metoden på passade grundvattnet vid gamla brandstationen bra på grund av dess höga värden.
Utöver stödet på 2,2 miljoner kommer kommunen gå in med lika mycket pengar för att finansiera arbetet. Projektet startar i september i år och planeras pågå till hösten 2025.