Den uppmärksammade händelsen inträffade i början av september på en av kommunens mindre skolor.
Den föregicks av en allvarlig incident mellan elever i skolans fritidsverksamhet. En elev ska ha blivit misshandlad av fem andra barn.
Detta ska ha skett näringen personal fanns i närheten, uppger elevens vårdnadshavare.
Personalen försökte efteråt reda ut händelsen, informerade rektor och började söka alla berörda föräldrar för att informera dem. Händelseförloppet eskalerade när en vårdnadshavare till det utsatta barnet kom till skolan.
Enligt de elever som mannen konfronterade på skolgården, var han mycket upprörd. De har berättat, att han varnade dem för att bråka med hans barn igen.
Han ska också ha sagt till en pojke, att denne skulle ha blivit ihjälslagen om han bara varit äldre.
Ord står dock mot ord. Enligt föräldrarna till det misshandlade barnet fick eleverna en mycket skarp tillsägelse. Något allvarligt hot ska dock inte ha uttalats.
Ingen i fritidspersonalen bevittnade händelsen. De som tidigare hade cirkulerat på skolgården hade gått åt sidan ett par minuter för att rådgöra kring ett samtal de precis fått av en annan vårdnadshavare. I samtalet påstods att den upprörda mannen kunde vara på väg till skolan.
När personalen sökte upp de lekande barnen, fick de deras version av händelsen. Mannen hade då lämnat platsen.
Händelsen väckte stor olust och rädsla bland eleverna. Också vårdnadshavare reagerade starkt – bland annat mot att rektor inte polisanmälde händelsen.
Efter att en förälder anmält skolan till Skolinspektionen, har bildningsförvaltningen utrett händelsen. Flera åtgärder har sedan vidtagits.
Till följd av att händelsen inte kom polisen till kännedom, har en ny rutin införts i förvaltningens handlingsplan mot hot och våld.
Rektor ska inte längre ensam avgöra om en händelse ska polisanmälas eller ej.
När hotfulla situationer uppstår i skolor och förskolor, ska kommunens säkerhetschef och/eller verksamhetschefen hädanefter vara med och bedöma om rektor ska polisanmäla händelsen eller inte.
Skolan har också fått kritik för att ingen incidentrapport gjordes efter händelsen. En sådan har nu upprättats och delgetts vårdnadshavarna.
Föräldrarna till barnet som uppges ha misshandlats är mycket kritiska till kommunens utredning:
– Det framgår inte att det bakom händelsen finns en lång historia av mobbning som skolan inte kommit till rätta med. Någonstans måste vi som föräldrar dra en gräns. Det positiva är att det resulterade i att de i alla fall slutat att slå vårt barn, säger en av dem.
Vidare har förvaltningen uppdragit till rektor att följa upp händelsen med elever, personal och vårdnadshavare. Syftet är att se om fler åtgärder behöver sättas in utöver de som gjorts.
När det gäller kritiken mot tillsynen av eleverna, har personalen fått ett tydligare uppdrag om var på skolgården de ska röra sig. Det har också gjorts en avgränsning av var eleverna får befinna sig.
Skolinspektionen har tagit del av kommunens redovisning och har ingen anmärkning.
Artikeln har uppdaterats.