Ny pajfabrik med smak av Nya Zeeland

Pajinspiration från Nya Zeeland och tråkiga pajer i Sverige ledde till att Tom Simpson och Mattias Wijkmark startade en egen pajfabrik. I höst invigs den nya fabriken på Lövåsen.

Katrineholm2016-08-18 16:06

Katrineholmarna Mattias Wijkmark och Tom Simpson startade tillsammans bolaget Nordic Pacific Foods som producerar olika sorters matpajer. Om några veckor står byggnationen av deras egen pajfabrik klar på Lövåsen och båda ser fram emot att ha en egen plats att tillverka på. Just nu tillverkar de sex olika pajer av lokala råvaror som de bland annat åker runt och säljer från sin pajvagn.

Målet är att pajerna ska gå att köpa i dagligvaruhandeln i hela Sverige och Norden, men redan i dag exporterar de sina pajer till krogar i Finland. Nu ligger fokus på att implementera verksamheten i Katrineholm. De berättar att en av stadens lokala matvarubutiker kommer att sälja deras pajer framöver.

– I dag tillverkas pajerna på en annan plats, men eftersom efterfrågan är väldigt stor så flyttar vi snart över verksamheten till den nya pajfabriken, säger Tom Simpson.

Han är uppvuxen på Nya Zeeland och är utbildad livsmedelsingenjör. Under hösten 2011 flyttade han till Sverige och för omkring ett år sedan frågade han om Mattias Wijkmark ville vara med och starta pajföretaget.

Vidare berättar han att invånarna på Nya Zeeland äter omkring 80 miljoner pajer årligen, totalt sett 130 pajer i minuten. Eftersom han är trött på att hitta tråkiga pajer i svenska frysdiskar, tyckte han att det var värt att satsa på verksamheten. Inspirationen är framförallt hämtad från Nya Zeeland.

– Jag vill ta hit matkulturen som finns där och få in det i de svenska hemmen. Det blir en sammansvetsning av kulturer i de svenska hushållen, hoppas han.

Om pajproduktionen ökar och den nya verksamheten är i full gång räknar ägarna med att nyanställa personal till sin produktion.

– Vi är lokala och vill nå ut till invånarna i Katrineholm på olika sätt, dels genom försäljning men också genom att skapa jobb, säger Mattias Wijkmark.

– Det går inte att göra allt jobb som enskilda gubbar, säger Tom Simpson och fortsätter:

– Ofta ser vi att företag flyttar sin produktion utomlands och att det bara blir marknadsbiten kvar i Sverige. Vi är den första storpajsproducenten i Skandinavien.

Det har varit och är en hektisk tid för entreprenörerna och den tid som blir över går till familjen eller träning.

– Men tränar man har man en högre smärttröskel än andra, säger Tom Simpson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om