Sommarskolan är frivillig undervisning för elever som inte har nått målen i ett eller flera kärnämnen. Till detta kan huvudmän, i det här fallet Katrineholms kommun, söka statligt bidrag.
För tredje året samlas alla elever på Perrongen. I år blir det två veckors sommarskola, i antingen matematik, engelska, svenska eller svenska som andraspråk. Förut kunde eleverna läsa fler än ett ämne, men nu pluggas ett av ämnena. Efter utvärderingar med elever och personal har verksamheten skruvats till nuvarande utformning.
60 ungdomar från årskurs 6 till 8 deltar i sommarskolan i år och de har en behörig lärare och en estetisk pedagog i varje ämne. Enligt Jenny Skarstedt, avdelningschef för Ung kultur och fritid, är det många lärare som vill jobba i sommarskolan – trots att de precis har gått på en välförtjänt sommarledighet.
– De kommer med sin energi, entusiasm, idéer och kreativitet, säger Jenny Skarstedt som är glad över pedagogernas engagemang.
Sommarskolan är inte betygsändrande, men målet är att öka elevernas motivation genom att med utgångspunkt från läroplanen jobba med estetiska lärprocesser. Det handlar helt enkelt om att väva in skapande i olika former i språken och matematiken; att baka är matte, i fotografin finns geometriska former, dans kan vara matte, i musikskapande tränas språket.
Resultatet ger ofta gåshud, säger Jenny Skarstedt, när elever hittar lusten att lära. Sedan det nya arbetssättet infördes är det hittills ingen elev som har avbrutit sommarskolan för att konceptet inte fungerade för dem.
– Vi ser varje år fantastiska framgångssagor i varje elev.
Sommarskolan är ett samarbete mellan kultur- och turismförvaltningen och bildningsförvaltningen.