Polisen JO-anmäler sig själv – man för länge i arresten

Än en gång har en person, som inte misstänks för brott, förvarats i flera veckor i polisen arrest. Nu har polisen i Katrineholm JO-anmält sig själv.

Polisens arrestlokaler är enklast tänkbara och består normalt av en brits med madrass. De lämpar sig inte för boende i flera veckor, anser polisen i Katrineholm.

Polisens arrestlokaler är enklast tänkbara och består normalt av en brits med madrass. De lämpar sig inte för boende i flera veckor, anser polisen i Katrineholm.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Katrineholm2022-12-08 17:02

I somras skrev tidningen om att en utländsk man förvarats i polishusets arrest i mer än 14 dygn. Mannen kunde inte vara på Migrationsverkets förvar utan hade omhändertagits av polis och blev kvar i arresten dag efter dag, trots att lokalerna inte är anpassade för att någon ska vara där länge. Det finns ingen sysselsättning alls, inga faciliteter som dusch eller toalett tillgängliga för de intagna, som får ringa på en vakten varje gång de vill gå på toaletten, inga möjligheter att ta emot besök, som juridiska ombud. 

Nu har samma sak skett igen och katrineholmspolisen har JO-anmält sin egen polismyndighet samt Migrationsverket och Kriminalvården. Den här gången gäller det en man som togs in i arresten i Katrineholm den 9 november. "Migrationsverket har inte kunnat placera personen på grund av platsbrist i Kriminalvården", skriver katrineholmspolisen i JO-anmälan. Först den 2 december, alltså efter 24 dagar, flyttades mannen. Han skulle då, enligt vad polisen fick veta, föras till en anstalt i säkerhetsklass 2, men, skriver katrineholmspolisen, mannen förvaras ändå i polisarrest nu, men på annan ort. 

Justitieombudsmannen kritiserade i augusti i år Kriminalvården och även Migrationsverket, för att i ett annat, liknande fall, ha dröjt med att erbjuda plats på anstalt eller i häkte. JO skriver: 

"JO kritiserar Kriminalvården för att myndigheten dröjde med att erbjuda en plats i anstalt eller häkte. Migrationsverket kan enligt JO inte undgå kritik för att verket dröjde med att lyfta ärendet till den grupp för särskilt svåra ärenden som finns inom verket och som sedermera upphävde beslutet om säkerhetsplacering."

Det framgår inte av JO:s kritik, om det den gången gällde en person som var placerad i Katrineholm eller någon annanstans. 

Enligt utlänningslagen, som JO bland annat stödjer sig på, står det: "Verksamhet som rör förvar ska utformas på ett sätt som innebär minsta möjliga intrång i utlänningens integritet och rättigheter. En utlänning som hålls i förvar ska ges tillfälle till aktiviteter, förströelse, fysisk träning och vistelse utomhus. Han eller hon ska ges möjlighet att ta emot besök och på annat sätt ha kontakt med personer utanför lokalen utom om besöket eller kontakten i ett särskilt fall skulle försvåra den verksamhet som rör förvaret".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!