Ny gruppbostad klar – men inflytt dröjer av coronaskäl

Gräsmattan rullas ut och möblerna monteras. Men än har ingen flyttat in i det nybyggda LSS-boendet på Rönngatan. Coronaoron gör att placeringarna dröjer.

Susanne Åhlin är verksamhetschef på nybyggda Lövbackens gruppbostad som drivs av Nytida. Hon jobbar för fullt med att inreda och har precis placerat ut fåtöljerna i tv-tummet som kan avgränsas från köket med en skjutdörr.

Susanne Åhlin är verksamhetschef på nybyggda Lövbackens gruppbostad som drivs av Nytida. Hon jobbar för fullt med att inreda och har precis placerat ut fåtöljerna i tv-tummet som kan avgränsas från köket med en skjutdörr.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-04-22 11:36

Verksamhetschefen Susanne Åhlin är van att hugga i där det behövs. När tidningen hälsar på för att smygtitta på Lövbackens gruppbostad sitter hon på golvet och skruvar ihop en hylla. Utanför fönstret rullar byggarbetare ut gräsmattan. 

– Jag håller på med inredningen och gör det beboeligt. Vi skulle ha haft öppet hus men på grund av corona så ligger vi lågt. 

Pandemin har fördröjt inflyttningen. Boendet drivs av företaget Nytida och har sex platser för placeringar enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hittills är ingen tecknad. Som med så mycket annat i samhället är pausknappen nedtryckt och det är svårt att få till möten med kommunernas handläggare. Enskilda visningar erbjuds nu.

– Jag önskar att det kan dra igång nu, men det är bara att gilla läget. Jag försöker göra klart allt, så att det bara är att flytta in. Vi har i princip fullt på våra andra boenden runtom i Sverige. Men corona gör att det står lite still med inflyttning just nu, säger Susanne Åhlin.

Hon ser Nytida, med cirka 400 verksamheter runtom i Sverige, som ett komplement till kommunernas egna gruppboenden. Företaget har ett eget ramverk för sin pedagogik, med en checklista för de fem pusselbitarna: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.

– Jag har jobbat många år med den här målgruppen och ser vad pedagogiken betyder. Vi vill få de boende delaktiga i sin vardag. Även om man är multihandikappad, kan man vara delaktig ändå. 

I centrum av träbyggnaden ligger ett rymligt kök med gemensam matplats och ett sällskapsrum i anslutning. Boendet har sedan sex lägenheter med sovrum, kombinerat vardagsrum och kök och eget badrum. 

Hur många anställda som ska rekryteras är svårt att säga innan man vet vilka behov brukarna har, men enligt Susanne Åhlin brukar ett boende med sex platser ha cirka tolv anställda. Hittills har en medarbetare anställts internt.

– Jag har fått in ganska många spontanansökningar, men inte börjat rekrytera än på grund av corona. Får vi en inflyttning nu, får vi låna från andra enheter så länge. 

Susanne Åhlin basar i dagsläget för ytterligare två boenden och har därmed kontor på tre ställen. 

– Det är roligt att jobba nära verksamheten. Om det behövs kan jag hoppa in och jobba med brukarna. Jag kan rensa en toalett eller skruva upp en hylla om det är så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!