Varje dag ligger det på gatan, gräsmattan eller på torget. Skräpet. Allt från papper, plast och burkar, till fimpar och använda snusprillor. Privata fastighetsägare, kommunen och i viss mån även allmänheten, försöker hjälpas åt att göra det snyggt igen. Det räcker inte.
Beteendet hos personer som skräpar ned behöver ändras. Det anser Linda Aldebert, miljöstrateg på samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Skräpfrågan är något vi i kommunen har jobbat aktivt med i flera år. Vi har skräpplockardagar varje år, då vi bjuder in skolor att plocka skräp. Dessutom har vi målat dekaler på strategiska platser för att hjälpa människor att komma ihåg att man inte ska skräpa ned. Att skräpa ned handlar om okunskap och lathet, men vi försöker styra till rätt beteende, säger Linda Aldebert.
Även om långt ifrån allt skräp hamnar i dagvattenbrunnarna, är det mycket som far ut i Djulösjön. Bland annat cigarettfimpar.
– Om man tycker att det är mysigt att bada vid våra stränder, tänker jag att man inte ska slänga skräp i naturen, som gör att man riskerar att behöva simma omkring bland fimpar och pappersbitar. Det rinner rätt ut i Djulösjön, säger Linda Aldebert.
På lördagen är det åter dags för Håll Sverige rent-dagen. Då samlar tusentals människor runt om i landet allt skräp som syns. Katrineholmare som vill vara med kan ta sig till Lokstallarna klockan 15 för att tillsammans med ungdomar gå ut och plocka skräp.
– Det är svårt för en kommun att klara av att hålla rent, så det är otroligt tacksamt när allmänheten hjälper till, säger Linda Aldebert.
I vår natur finns även mycket skräp i form av förpackningar från snabbmatsrestauranger. Även om det inte gäller alla, så slänger vissa besökare efter avhämtning ut sitt snabbmatsskräp genom rutan på bilen, till och med under färd.
McDonalds i Katrineholm har också valt att engagera sig i frågan. Under lördagen ska flera medarbetare plocka skräp på stan.
– Vi tycker att det är viktigt att bidra till att ändra attityden. Därför kommer tio medarbetare att plocka skräp under lördagseftermiddagen. Nedskräpningen är ett problem, även om de allra flesta gäster gör rätt för sig, säger Mikael Nyström, driftansvarig på McDonalds.