"Leveransförsök 1/2 - ditt expresspaket kommer att returneras idag om inte du bekräftar det. Klicka här".
Så kan sms:t se ut. Syftet med dem är att få oss – som i många fall väntar på paket just nu – att klicka på länken, få information om att paketet fastnat i tullen eller hos posten, och att det krävs en eller flera inbetalningar, för att paketet ska skickas vidare. Ibland kommer man till falska webbsidor där man uppmanas att "boka frakt" först, men så småningom kommer man till sidan där man ska fylla i sina kortuppgifter – som sedan bedragarna har tillgång till.
– Bedragarna drar nytta av att vi fram till jul beställer mycket på nätet och hoppas på att vi inte har full koll på alla leveranser. Får du ett sms där man önskar betalning för något eller att man ska ladda ner något, kontakta företaget direkt och kolla om det stämmer, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF, Stöldskyddsföreningen.
Även om många i dagarna har fått dessa sms, har också miljontals sms blockerats redan av teleoperatörerna. Operatörerna kan, enligt Stöldskyddsföreningen, se att mängden bluff-sms historiskt sett ökar i slutet av året.
Ett alternativ till att man ska betala in pengar för att få sitt paket, är att man uppmanas att ladda ner någon app, där man ska kunna följa sitt paket. Appen kan i sin tur innebära stora säkerhetsrisker för telefonen och de känsliga uppgifter, som kortnummer eller lösenord, som nästan alla har i sina telefoner. Ibland är bedragarnas sidor snarlika de riktiga sidorna.
Stöldskyddsföreningen tipsar om hur man ska undvika att bli lurad av de falska sms:n: • Har du inte beställt någon leverans, radera sms:et direkt. • Klicka aldrig på länkar om du inte är helt säker på avsändaren av sms:et. • Kontakta försäljningsstället eller fraktbolaget direkt om du har frågor om din leverans. • Ha alltid ditt kort låst för internet- och utlandsbetalning. • Inser du att du gjort en felaktig kortbetalning, ta kontakt med din bank.
Tidningen Mobil fyller på med fler tips.
"Kontrollera vem som är avsändare till sms:et eller e-postmeddelandet. Mejl från Postnord ska till exempel komma från postnord.com, inte från .se. Undersök språket, om det är mycket stavfel kan det vara ett tecken på att det är en bluff".
Viktigast, skriver tidningen, är att aldrig lämna ut bankkortsnummer, lösenord eller koder till mobilt Bank ID till någon.