Det säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S). Han gick i våras i bräschen för S- och M-majoritetens kontroversiella beslut att skärpa de lokala ordningsföreskrifterna för passiv pengainsamling.
Ändringen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det på flera offentliga platser i centrum förbjudet att tigga.
Samma dag inför grannkommunen Eskilstuna sin modell mot tiggeri. Den som ska få lov att tigga eller samla in pengar på ett antal utpekade platser måste prövas av polis och betala en avgift för ett tidsbegränsat tillstånd. Detta vill S och M anamma i Katrineholm.
– Vi kan inte sätta stopp för tiggeriet – det kan vi egentligen inte med denna komplettering heller – men det är framför allt på privat mark tiggarna sitter. Det här är ett sätt att komma till rätta med tiggeriet på exempelvis Lövåsenområdet, säger Dahlström.
Och om ägarna av sådan privat mark inte har något emot att där tiggs pengar?
– Det har ingen betydelse.
Dahlström har gett kommundirektör Sari Eriksson i uppdrag att titta på hur Eskilstunamodellen är utformad och ta fram ett lokalt förslag till beslut. Det ska upp på kommunstyrelsens dagordning den 28 augusti och lär spä på den politiska oenigheten i tiggerifrågan.
– Jag räknar med att det går vidare till fullmäktige för beslut i september, innan länsstyrelsen kan ta ställning till det. Sedan blir det upp till polisen att hantera det, säger Dahlström.
”Tiggerilicensen” ska vara lika för alla, påpekar kommunstyrelsens ordförande. Den ska därför omfatta såväl privatpersoner som organisationer. En sådan organisation är Röda korset, vars pengainsamlingar dock redan görs med tillstånd av polisen.
– Men det blir förstås orimligt om vi ska tvingas betala för två tillstånd, säger Katrineholmskretsens ordförande Peter Heibrant.
Röda korset har på olika sätt stöttat migranter som kommit till Katrineholm för att tigga. Peter Heibrant tycker att det är fel av kommunen att med förbud sätta sig till doms över enskilda människors liv.
– Personligen tycker jag det är orimligt att hindra folk att be om en slant. Jag kan inte se skälet till det. Och var drar man gränsen mellan tiggeri och till exempel crowdfunding eller privata insamlingar på Facebook? Snart kanske vi måste ha tillstånd till sådant också? frågar han sig.