Nu ska brandgåtan lösas: "Vi ska riva oss fram"

Svaret på vad som orsakade den katastrofala branden i Värmbol kan finnas under de deformerade resterna av byggnaden, men dit har polisens brandutredare inte kunnat ta sig på grund av rasrisk. Nu ska polisen få hjälp att ta sig fram för att lösa gåtan.

Nu ska rivningsarbetet påbörjas på brandplatsen i Värmbol.

Nu ska rivningsarbetet påbörjas på brandplatsen i Värmbol.

Foto: Andreas Johansson-Lindhe

Katrineholm2024-04-19 11:29

Redan i början av nästa vecka kan rivningsarbetet påbörjas på platsen för att polisens brandutredare ska kunna nå fram till punkten där man tror att branden startade. Från fastighetsägaren Kiab:s håll vill man inte spekulera i brandorsaken innan polisen är klar med sin förundersökning.

undefined
Magnus Österberg, fastighetschef på Kiab.

– Vi har fått rivningslov av kommunen och på måndag ska vi ha ett tekniskt samråd för att få starttillstånd för rivningsarbetet. Vi kommer då att försiktigt riva oss fram till den plats som polisen vill undersöka, alltså den plats som man tror att branden startade på. Detta för att de ska kunna göra klart sin utredning, säger Magnus Österberg, fastighetschef på Katrineholms industrihus, Kiab.

Österberg berättar att de har tagit in anbud från några entreprenörer på vad rivningen kan kosta och att det inom kort ska bli klart med vem som ska utföra rivningsarbetet. Kiab har också dialog med sitt försäkringsbolag. Även om summorna än så länge är oklara är det klart att rivnings- och saneringsarbetet kommer att bekostas av försäkringen.

Enligt Magnus Österberg vill miljöförvaltningen att allt miljöfarligt material på platsen, som exempelvis batterier, tas om hand snarast och förs till annan plats.

– Vi har installerat ett vattenreningsaggregat på platsen med ett reningsverk för att ta hand om förorenat vatten så att det inte ska kunna rinna ner i sjön. Vi har också förseglat dagvattenbrunnarna på platsen så att eventuellt förorenat vatten inte kan rinna ner i kommunens dagvattensystem om det skulle regna mycket, säger Magnus Österberg, som tror att risken för att förorenat släckvatten skulle ha runnit ner i sjön är mycket liten.

– Allt har gått väldigt bra hittills och alla parter har varit på tårna och insett allvaret. Vi är överens om att arbetet måste ske skyndsamt.

undefined
Miljöförvaltningen vill att de batterier som förvaras på platsen snarast förs bort och tas omhand.

Magnus Österberg berättar att det fortfarande återstår mycket att lösa.

– Det är många försäkringsbolag inblandade.

Marie Hofgren, polisinspektör vid Katrineholmspolisen, är den som utreder branden. I ett mejl till tidningen skriver hon att man från polisens sida arbetar aktivt med att höra vittnen just nu, men gällande utredningsläget i stort behöver man få ett bättre grepp innan hon vill uttala sig. Förhoppningen är att kunna berätta mer nästa vecka, enligt Hofgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!