Årets lokala hjälte – dags att nominera nya kandidater

Nu är det dags att nominera kandidater till Årets lokala hjälte. Förra årets pristagare blev chockade över utmärkelsen. "Alla ska väl ingripa om man ser nåt hända", säger en av dem.

Alva Halapi och Linnéa Öberg Karlsson fick utmärkelsen "Årets lokala hjälte 2020".

Alva Halapi och Linnéa Öberg Karlsson fick utmärkelsen "Årets lokala hjälte 2020".

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2021-12-01 06:58

Förra året var det premiär för Katrineholms-Kurirens utmärkelse Årets lokala hjälte. En satsning för att lyfta fram och hylla människor som bidragit med något positivt för ortens samhällsutveckling.

Läsarna fick nominera kandidater – allt från personer som gjort heroiska insatser till eldsjälar som oförtrutet sliter i det fördolda. 

Nu är det dags igen. Under hela december finns ett formulär på kkuriren.se där vem som helst får nominera en person med lokal anknytning som gjort något särskilt för någon eller några i Katrineholm, Flen eller Vingåker, stort som smått.

Under januari kommer tre finalister att presenteras i tidningen. Därefter koras vinnaren, som förutom äran också får ett presentkort på 2 000 kronor att använda i lokala butiker.

undefined
Nu är det dags att nominera kandidater till Årets lokala hjälte 2021.

Förra årets pristagare heter Linnéa Öberg Karlsson och Alva Halapi. 

I oktober förra året passerade de busstationen på Fabriksgatan i Katrineholm, när de såg hur ett ungdomsgäng trakasserade en familj i en bil. Utan att tänka stannade de och ingrep. Personerna i bilen var skärrade och Linnéa och Alva blev båda två slagna av ungdomarna, efter att ha tagit kort på dem.

De skyldiga försvann iväg men de utsatta i bilen var tacksamma över Alvas och Linnéas insats.

Någon månad senare blev kompisparet utsedda till de första vinnarna av Katrineholms-Kurirens nya utmärkelse "Årets lokala hjälte". 

– Det var jättekul! Vi blev lite chockade, det var andra nominerade som vi tyckte var jätteduktiga. Vi tänkte att alla ska väl ingripa om man ser nåt som händer, säger Linnéa Öberg Karlsson nu ett drygt år efter utmärkelsen.

undefined
Linnéa Öberg Karlsson och Alva Halapi ingrep när en familj attackerades vid busstationen. Förra året blev de "årets lokala hjälte" i Katrineholms-Kuriren.

Efter priset fick de lovord och även många frågor från omgivningen.

– De ville veta vad som hänt från början till slut. Det känns som att vi har pratat om det här jättemånga gånger, men det gör inget.

Händelsen vid busstationen resulterade i fyra polisanmälningar. Men sedan hände ingenting.

– Utredningarna las ner. Signalementen räckte inte för att peka ut dem. Det känns jättetråkigt. Inte för oss, men för familjens del. De förtjänade mer, säger Linnéa Öberg Karlsson.

När det nu är dags för årets upplaga av "Årets lokala hjälte", ger Linnéa Öberg Karlsson ett exempel på en kandidat att nominera i år.

Claudia, på Claudias kök. Hon verkar jätteengagerad och hon gör det lilla extra för människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!