Den stora souterrängvillan på Ekbacken 10 är onekligen speciell. Med 9 rum och kök och nästan 350 kvadratmeter med biytor inräknat, är den byggd för den stora familjen. James Andersson var en av fem syskon som växte upp i huset som hans föräldrar Barbro och Lasse Andersson lät bygga. De har båda lämnat jordelivet och huset, byggt 1979, ska nu säljas.
– Jag var nio år när det byggdes. Jag kommer ihåg sommaren innan när vi åkte runt i Danmark till olika tegelbruk under semestern. Mamma letade speciellt efter tredjesorteringsstenar, för att de hade mest variation i färgen, säger James Andersson.
Barbro Andersson hade köpt tomten tio år tidigare på spekulation och planerade noga för att få huset som hon och Lasse ville ha det. Hon fann inspiration hos vänner i Skåne och från resor där paret tittade på olika hus inför alla beslut. Barbro hade också ett stort intresse för inredning.
– Vi var fem barn och det behövdes rum till allihop. Vi hade också ett hobbyrum där vi spelade pingis och så hade vi barn hela nedervåningen för oss själva. Det var ett perfekt hus att växa upp i, man kunde ha kompisar hemma utan att det störde, säger han.
Den uppmärksamme kan se att Axelssons röda profilfärg går igen på dörrhandtag och på kaklet i tvättstugan. Det grå danska teglet har en framträdande placering inne i villan, både som väggbeklädnad i trappan och kring öppna spisen i vardagsrummet. Mycket är original, men när den gamla oljepannan ersattes av bergvärme i början av 2000-talet, byttes alla golv till klinkers för att få golvvärme. Samtidigt renoverades köket.
– Det är speciell arkitektur. Även om det är byggt i slutet på 70-talet är det mycket som liknar ett 60-talshus. Jag har hört att det finns en förlaga i Skåne, men att det huset var i ett plan. Här byggde man till en souterrängvåning, säger Andreas Malmsten, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Katrineholm.
Han upplever tegelväggarna, badrumsporslinet och det exklusiva köket som det mest unika. Några dagar innan visningen var 18 sällskap intresserade.
– Merparten är katrineholmare som bor bra, men som funderar på att flytta till ett unikt hus. De kanske inte letar bostad aktivt, men när tillfälle ges börjar tankarna frodas. Sedan är det några från Stockholm och några återvändare, säger Andreas Malmsten.