Stockholms Ånglokssällskap, SÅS, har flera gamla järnvägsfordon i lokstallet i Katrineholm, bland annat två stora ånglok. Dessa ånglok kollas nu igenom för att se så att allting fungerar som det ska.
– Det som är känsligt med ånglok är att det går stora rör i pannan, och de kan rosta, fräta eller brännas sönder, säger Ulf Larsson, som är platsansvarig för lokstallet i Katrineholm, samt ledamot i Stockholms Ånglokssällskap styrelse.
Ulf Larsson berättar att målsättningen är att de ska vara i körbart skick igen till hösten.
– Det blir lite tajt att få i ordning allting till Katrineholmsveckan, men däremot är ju förhoppningen att vi ska kunna köra i höst.
Senast ett veterantåg rullade från lokstallet var för fyra år sedan. Då trafikerade man sträckan Katrineholm-Vingåker och Katrineholm-Flen.
– Då var det välbesökt, med upp emot 200 personer vid varje resa, säger Larsson.
Ulf Larsson har varit medlem i SÅS i nästan 15 år. Intresset för veterantåg kom efter resa från Stockholm till Katrineholm. Han är nu en av dem som arbetar med att renovera ångloken. Han berättar att man inte behöver någon direkt utbildning, utan det räcker med att man är medlem i föreningen och har ett intresse.
Vad är det bästa med tåg?– (Lång tystnad) Ja, bra fråga (skratt). När man cyklade här nere vid lokstallet som grabb tyckte man det var spännande med loken som åkte fram och tillbaka. Sedan exakt vad det var, som är det bästa, det vet jag inte, säger Ulf Larsson.