Rivningen av Karsuddens personalmatsal blir startskottet för en omfattande renovering av det bitvis slitna regionsjukhuset.
- Det betyder allt för Karsudden. Om vi inte hade fått bygga om hade vi fått avveckla sjukhuset, utan tvekan. Underhållet har varit eftersatt, säger sjukhuschefen Kenth Persson.
Ombyggnationen delas upp i två etapper, där den första beräknas vara klar 2015. Etapp ett väntas kosta cirka 350 miljoner kronor och innefatta nybyggnation av ett helt nytt hus, E-huset, men också renovering av hus A och B. De tre husen skall också byggas samman i tre våningar för att personalen ska slippa använda de transportkulvertar som i dag leder mellan husen.
Det nya E-huset ska ligga strax bakom nuvarande receptionsbyggnad och fungera som huvudentré för hela Karsudden med ny reception för att säkerheten på sjukhuset ska höjas. De åtta separata entréer som finns i dag blir alltså en gemensam när allt är klart.
- Förhoppningsvis kan vi göra detta utan att det blir mer fängelselikt. Vi förbereder för metallbågar, men än så länge har vi inte stöd till att använda dem i lagen. Vi ska ha separata in- och utgångar för att minska införseln av exempelvis droger, säger Kenth Persson.
I byggetapp två, som väntas kosta 200 miljoner kronor, ska C- och D-husen fräschas upp och patientrummen byggas om. Till dagens 130 patientrum ska endast ett fåtal nya tillkomma, i stället ska rummen bli större.
- Patienterna får större och bättre rum, de är generellt sett för små med den standard som Socialstyrelsen anser är lämplig. Vi anpassar oss till standarden, säger Kenth Persson.
Det är oklart när etapp två ska vara färdig.
Framför det nya E-huset ska den stora asfaltsparkeringen förvandlas till ett grönskande torg. Personalen ska få nya, bättre utrymmen med gym och gemensam matsal.
- I dag äter alla på respektive avdelning. Vår personal ska få bättre arbetsmiljö. Om vi ska kunna bedriva god vård krävs det goda arbetsmöjligheter.
I E-huset ska förvaltningsrätten få egna lokaler. Representanter från förvaltningsrätten i Linköping kommer till sjukhuset en gång i veckan för att besluta om utskrivningar och permissioner. I dag fattas besluten i ett vanligt konferensrum.
Eftersom Karsudden är en egen förvaltning inom landstinget och äger sina egna fastigheter står sjukhuset för samtliga kostnader. Karsudden lånar pengarna genom landstinget och betalar ränta på pengarna. Återbetalningsplanen är 30 år. Satsningen finansieras via sålda vårddygnsplatser till varje patients landsting.
- Vi bär alla våra kostnader själva, säger Kenneth Hultman, ekonomichef på Karsudden.
I början på 1990-talet renoverades Karsudden för 120 miljoner kronor. Då fick alla patienter eget rum och egen toalett.