Nu är det inte många dagar kvar tills den nya delen av Sveaparken, ofta kallad Sjukhusparken, öppnas – vattenleken. Planerat datum är den 15 juli. Tidningen har tidigare skrivit om när bygget startade. Det kan beskrivas som en lekpark, fast med vatten som spolas från totalt tio olika strålar, i olika riktningar. Det kommer även att finnas en enkel utomhusdusch.
Arbetet kommer inte att vara helt färdigt till premiären. Finjusteringarna färdigställs i höst.
– Vi vill öppna det som kan användas, innan vi tar semesteruppehåll. Arbetet kommer att stå stilla under semestern, säger Håkan Stenström.
Betongplattan som ligger som grund är färdig, och utrustningen är på plats. Nu rullas konstgräset ut.
– Plastgräs lägger vi närmast betongytan för att så lite vanligt gräsklipp som möjligt ska komma ut på betongen. Det kan göra betongen hal, så vi minskar risken för halka, säger Håkan Stenström.
Betongytan har dessutom gjorts skrovlig för att minska halkrisken.
– Det gäller att hålla ytan ren från alger som kan orsaka halka. Men det är klart att man kan halka överallt, säger Håkan Stenström.
Att ta tillvara på vattnet, efter att det har använts, har varit en viktig fråga i arbetet, berättar Michael Antonsen, parkintendent för Katrineholms kommun:
– Returvattnet, och även regnvatten, rinner ner till en före detta branddamm några meter bort. Sedan pumpas det upp och används till sommarblommor runt om i Katrineholm, säger Michael Antonsen.
Runt vattenleken kommer det att ställas ut bänkar, stolar, solstolar, barbord och en grill. Även en terrängtrappa på tre sektioner ska byggas.
– Vi vill skapa en samlingsplats, och aktivitet i Sveaparken. Lite kontinentkänsla, säger Michael Antonsen och skrattar.
Öppettiderna för vattenleken är inte spikade, då det är väderprognosen som bestämmer. Den kommer att hållas öppen på varma och fina dagar, antagligen hela augusti ut, berättar Håkan Stenström. Michael Antonsen fyller i:
– Den kommer att vara avstängd på nätterna. Vi kommer att öppna vattentillförseln med hjälp av ventiler. Vi har pratat om att hålla det öppet mellan 08 och 20.
Målet är att alla ska känna sig välkomna, både barn, ungdomar och vuxna. Miljön ska bli grönskande, men luftig.
– Det kommer att vara mycket växter, men mycket insyn. Det får inte bli något tillhåll, säger Michael Antonsen.