Bakom kulisserna på Ica maxi råder ett strikt logistiksystem med olika kylar och frysar längs med en och samma vägg. På andra sidan hyllorna med varor finns lastkajer och kylvarorna utsätts därför aldrig för temperaturer över fyra–fem grader. Enligt Håkan Gustafsson, försäljningschef och kvalitetsansvarig på Ica maxi i Katrineholm, är det lika viktigt att kunderna inte heller bryter kylkedjan när de plockar med sig varorna hem.
- Jag rekommenderar kunderna att ha med sig en kylväska med frysklampar i, säger han.
Han tycker heller inte att man ska låta mjölken stå framme.
- Man kan till exempel servera halva mjölkpaketet vid bordet och sedan ställa in resten i kylen.
Håkan Gustafsson säger att man kan äta köttfärs så här års, under förutsättning att köttfärsen hanteras på rätt sätt.
- Köttfärs är en riskprodukt, men så länge den upphettas till minst 72 grader så är den säker att äta. Råfärsbiffar ska man däremot inte äta, säger han.