Nu leder Fru Gårman flanörer över vägen

Under tisdagen invigdes en Fru Gårmanskylt på Vasavägen av kommunalstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och jämställdhetsstrategen Anna Johansson.

drag.jpg

drag.jpg

Foto:

Katrineholm2014-10-21 17:30

Kommunens nya officiella skyltnings-standard vid nybyggda övergångsställen är en Herr Gårman på ena sidan och en Fru Gårman på andra.

– Det här är en symbol för jämställdhetsarbetet och den jämställdhetsmedvetna styrningen vi bedriver inom kommunen, säger Göran Dahlström.

Det var dock inte den första Fru Gårman som sett dagens ljus i Katrineholm. Enligt Pelle Gustafsson på Service- och teknikförvaltningen har en handfull skyltar satts upp runt om i kommunen det senaste året.

2008 gav regeringen i uppdrag åt Vägverket att utforma en Fru Gårmanskylt. Förslaget och efterföljande uppsättning av skyltarna har under åren både hyllats och kritiserats. Kritikerna framhåller bland annat att det är slöseri med energi när det finns viktigare aspekter av jämställdhetsarbetet att fokusera på. Vissa menar också att det är problematiskt att skylten visar en stereotypisk kvinna med långt hår och kjol.

– Det är klart att man måste lägga energi på annat också. Men den manliga normen genomsyrar allt i samhället, så detta är bra för att det kan få oss att reflektera, säger lektor Jenny Björklund vid Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet.

– Visst kan bilden anses stereotypisk, men även mannens är det. För att syftet ska uppfyllas måste bilderna skilja sig från varandra. Ur ett annat perspektiv cementerar skylten en sorts tvåkönsnorm, där personer som inte känner sig hemma i de traditionella könsrollerna exkluderas, fortsätter hon.

Anna Johansson och Göran Dahlström vill också understryka att skylten måste ses som en del i helheten av jämställdhetsarbetet.

– Det här går hand i hand med andra konkreta projekt där vi jobbar med trygghetsvandringar, ljus i offentliga miljöer, att göra idrottsanläggningar tillgängliga för alla med mera, säger Göran Dahlström.

– Det här symboliserar det offentliga rummet där alla ska kunna känna sig trygga. Sedan är det såklart inte ett problem som man kommer åt via skyltning. Men att göra folk medvetna i dessa frågor är ett viktigt steg. Utan kunskap blir det ingen förändring, säger Anna Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om