Svångremmen dras åt – kommunen ska spara 35 miljoner

Kommunen ska spara 35 miljoner kronor till nästa år. Hur det ska gå till ligger på ledningsgruppens bord att lista ut, men förvaltningarna har redan börjat dra ner på utgifter.

När kommunen behöver spara pengar ser förvaltningarna över sina leasingavtal för att kunna dra ner på antalet kaffemaskiner och skrivare.

När kommunen behöver spara pengar ser förvaltningarna över sina leasingavtal för att kunna dra ner på antalet kaffemaskiner och skrivare.

Foto: Jessica Gow/TT, Tomas Nilsson/Arkiv

Katrineholm2023-08-21 06:45

– I juni låg kommunen ungefär 20 miljoner back jämfört med budgeten. Det beror i största hand på högre pensionskostnader. Mellan 2022 och 2024 har bara pensionskostnaderna ökat med 140 miljoner och förutom det har vi inflationen som påverkar oss starkt, säger Susanne Sandlund, ekonomichef i Katrineholms kommun.

Även befolkningsutvecklingen spelar roll. Invånarna ökar inte och inte heller skatteintäkterna.

Redan i höstats när den styrande majoriteten, S och M, lade fram budgeten för 2023 flaggade de för att tuffa år väntar. Det gäller inte bara i Katrineholm utan det kommer vara kännbart för alla kommuner och regioner. Förra året gick kommunen 99 miljoner plus, ett rekordresultat. Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) har tidigare sagt till tidningen att det säkrar kommunens möjligheter att investera och hantera kostnader framåt.

Finns det besparingskrav?

– Det finns inga besparingskrav för 2023, men varje nämnd förväntas hålla sina budgetramar, säger Susanne Sandlund.

undefined
"Mellan 2022 och 2024 har bara pensionskostnaderna ökat med 140 miljoner" säger Susanne Sandlund, ekonomichef i Katrineholms kommun.

Men minst 35 miljoner kronor behöver sparas till nästa år. Kommundirektören och ledningsgruppen, där Sandlund sitter, har därför fått i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder som ska uppfylla sparmålet och samtidigt bidrar till minskade kostnader framöver.

– Det ligger ett uppdrag hos oss att ta fram 35 miljoner kronor till nästa år.

Hur det ska gå till kan hon inte gå in på i nuläget. Men hon säger att det handlar om både stort och smått. Hur mycket det drabbar de olika förvaltningarna är också oklart.

Samtidigt jobbar förvaltningarna med att få ner sina kostnader. Till exempel genom att dra ner på antalet skrivare, kaffemaskiner, telefonabonnemang och lokaler. 

– Vi ser över våra leasingavtal och vi har gjort en översyn av våra lokalkostnader, vilket gör att vi kommer få flytta personal från våra andra lokaler till vårt kontor på Västgötagatan. Vi kollar om vi kan dra ner på telefonabonnemang och antalet skrivare, säger Marie Lundqvist, chef för socialförvaltningen, och fortsätter:

– Men de besparingar vi gör ska inte drabba medborgarna i första hand, utan det vi kan spara på är administrativa kostnader.

undefined
Johan Lindeberg, skolchef på Katrineholms kommun.

Även på bildningsförvaltningen ser man över sitt behov av lokaler eftersom antalet barn och elever minskar.

– Om utvecklingen fortsätter kommer vi inte ha samma behov av antalet avdelningar eller antalet klasser, som vi har i dag. Då får vi se hur vi kan lösa det på bästa sätt, säger skolchef Johan Lindeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!