Lagen säger att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kräver ett tillstånd. Till offentliga tillställningar räknas bland annat danstillställningar.
Danstillståndet krävs för att människor ska få dansa på krogar och uteställen. På de krogar som inte har tillståndet kan polis och ordningsvakter säga till om en grupp börjar röra sig till musiken. Det är inte dansarna själva som gör sig skyldiga till brott utan arrangören, eller i det här fallet krogägaren, som kan dras inför rätta om besökarna dansar.
Kravet på ett danstillstånd kan kännas gammelmodigt. Enligt Christer Öhman, polis på rättsavdelningen, går lagen tillbaka till tiden då folkparksdanser var stort. Då var det just dansen som lockade människor och där skapades bråk och stök.
– Det är väl inte många i dag som anser att själva dansen i sig utgör ordningsproblem.
Han menar att i de allra flesta fall är polisen och krögaren överens om det behövs ordningsvakter på just den krogen.
– Oftast är det inget problem men det kan ju uppstå situationer där vi har olika uppfattningar. Som lagstiftningen ser ut i dag är det i samband med att krogarna har dans som vi villkorar om ordningsvakter, säger Christer Öhman.
I torsdags röstade riksdagen om förslaget att ta bort kravet och majoriteten ledamöter vill nu slopa danstillståndet. De uppmanar regeringen att se över möjligheten och nu ligger frågan på regeringens bord.
För krogbesökare kommer det inte bli någon större skillnad om regeringen skulle besluta att avskaffa danstillståndet. För polisen skulle det däremot innebära att det inte finns någon lag att luta sig mot och att det därför inte är polisens sak att reglera ordningsvakter på krogen.
– Då kan inte polisen säga att det ska vara ordningsvakter där. Däremot kan vi ju tycka till när det är dags för kommunen att titta på serveringstillståndet, säger Christer Öhman.
Det blir alltså kommunens sak att bestämma om krogen ska ha ordningsvakter. Däremot kan de begära ett yttrande från polisen.
– Vi kan då säga att vi tycker att serveringstillståndet bör förenas med ordningsvakter, men det är kommunen som har sista ordet i den frågan.
Christer Öhman menar att han har hört diskussionen i många år och att många tycker det är konstigt att bara för att man har dans ska man plötsligt ha ordningsvakter.
– Den är inte alldeles modern den synen. Det får man ta och fundera djupare kring.