Nu inser Trafikverket misstaget – väg 55 måste åtgärdas

Ingen brydde sig om alla varningar som var så uppenbara. Två år efter att riksväg 55 mellan Katrineholm och Valla blev mötesfri väg inser Trafikverket att det blivit fel och återgärder måste vidtas.- Kanske man ville spara pengar på vägbygget, säger Björn Kullander på Trafikverket.

Katrineholm2011-11-08 05:00

Förra Vallabon Sven-Erik Holmberg berättar om att det fanns fuktfläckar på vägen redan för 25 år sedan. Fläckar som aldrig försvunnit under åren.

Men inga åtgärder vidtogs innan Trafikverket lät NCC börja bygga om den 8,5 kilometer långa sträckan till mötesfri 2+1-väg med vajerräckte i slutet av 00-talet.

Och det trots att det borde ha varit så uppenbart att området var vattensjukt. Det växer vass i dikeskanterna, geologiska kartor som Trafikverket hade tillgång till visar på hög grundvattennivå och vid sprickor i berggrunden sipprar vatten.

- Jag har också sett foton av gamla vägen som visar på fuktfläckar, säger Björn Kullander.

Han medger att vatten är vägens värsta fiende, ändå fick bygget påbörjas utan att någon insats gjordes för att leda bort vattnet.

- Jag var inte med då och vet inte varför frågan inte lyftes upp från början. Kanske man ville spara pengar. Det var billigare att bygga en säkrare väg med vajerräcken på den gamla vägkroppen, funderar Björn Kullander.

Frågan är dock om det blev billigare. Eller ens säkrare. Fort och fel ligger närmare till hands.

I dag har Trafikverket tvingats sätta upp stora varningsskyltar om hal vägbana och sträckan ska i vinter, precis som senaste vintern, extrasaltas.

- Vi kanske måste se över hastigheten också och sänka den från nuvarande 100 kilometer i timmen. Som det är i dag har vägbanan ingen chans att bli torr, säger Björn Kullander.

I vår tillkommer en kostsam ombyggnad.

- Exakt hur vi ska gå tillväga vet vi inte än. Klart är i alla fall att vi ska punktera vägen på några ställen för att bli av med innestående vatten.

Det räcker inte. Trafikverket ska också göra så kallade slitsar för att dräna bort vattnet och materialet i slänterna måste bytas ut, lera ska ersättas med mer genomträngligt material.

- Vi måste lösa problemet, säger Björn Kullander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om