Nu inleds kontroll av trängsel på serveringar

Huruvida Katrineholms restauranger följer kraven för att undvika trängsel har hittills inte kontrollerats. Nu blir det ändring på det.

Kollegorna Eva Andersson, Henrik Andersson och Tina Zetterberg från Tygshopen unnade sig en utelunch i värmen under onsdagen.

Kollegorna Eva Andersson, Henrik Andersson och Tina Zetterberg från Tygshopen unnade sig en utelunch i värmen under onsdagen.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-04-23 09:33

Miljökontoret har skickat brev till alla verksamheter som serverar mat eller dryck i Katrineholm, med allmänna råd för att förhindra smitta av coronavirus. De hänvisar till Folkhälsomyndighetens föreskrifter som beslutades den 24 mars. 

För att förebygga smittspridning ska restauranger, kaféer och liknande verksamheter förebygga köer och folksamlingar samt hjälpa kunderna med placering vid borden, som dessutom placeras med större avstånd. Besökare får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.

Därtill beskrivs en rad råd för att förbättra hygienen för både kunder och personal, med handsprit och rengöringsmetoder. Den som bryter mot Folkhälsomyndighetens föreskrift riskerar att få sin anläggning stängd. Men det förutsätter att kommunen gör kontroller.

– Kommunerna i Sörmland hade ett möte med smittskyddsläkaren i går eftermiddag (tisdag). Då fick vi i uppdrag att vid behov göra kontroller. Men än så länge har vi inte gjort några kontroller. Nu ska vi identifiera vilka krogar som vi anser behöva ett besök, där vi kan misstänka att det förekommer trängsel, säger miljöchef Eva Frykman.

Miljökontoret har fått få tips om trängsel, men de har inte bedömts som allvarligt. 

– Det är viktigt att allmänheten hör av sig om de uppmärksammar något. Vi har inte möjlighet att besöka alla ställen, säger Eva Frykman.

Beröringsfri betalning, ökat desinficering av kontaktytor och bra rutiner för att gästerna ska få en egen yta är metoder som ska få smittspridningen att minska.

På Maistrogrillen i Katrineholm har man tagit del av brevet och tycker att informationen är bra och tydlig. 

– Vi har öppnat uteserveringen tidigare och levererar maten till bordet, säger delägaren Hikmet Ali och visar en flaska handsprit som används flitigt.

När tidningen gör sitt besök vid 13-iden sitter en barnfamilj och äter inne på restaurangen. En besökare springer snabbt in och hämtar en färdig påse med mat och ett sällskap anländer för att äta pizza på uteserveringen.

– Vi tänkte att vi inte går in om vi ser att det är massor av folk. Men nu är det lugnt, säger Eva Andersson.

Hon och kollegorna Henrik Andersson och Tina Zetterberg går in och beställer, men sätter sig sedan vid ett bord i solskenet på uteserveringen. 

– De kunde gärna ha glesat ut borden. Men nu spelar det ingen roll eftersom det bara är vi här, säger Eva Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!