Glatt när Stensättersskolan och Järvenskolan invigdes

Förväntansfulla elever, tillbaka från ett långt sommarlov, hejar glatt på varandra på en helt ny skolgård. Det tog sju år men nu har Östra skolan, Västra skolan och Nävertorps grundsärskola slagits samman. Samtidigt står den nya Järvenskolan färdig.

Järvenskolans rektor Magdalena Norin låter de nyblivna sjundeklassarna Vilmer och Lucas, båda 13, klippa bandet under invigningen.

Järvenskolans rektor Magdalena Norin låter de nyblivna sjundeklassarna Vilmer och Lucas, båda 13, klippa bandet under invigningen.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2022-08-15 17:02

Stensättersskolan är den första nya F-6 skola som byggs i Katrineholm sedan 1960-talet. Kaside Ramadani och lillasyster Matilda är pirriga.

undefined
Syskonen Matilda och Kaside Ramadani har väntat hela sommarlovet på att få se sin nya skola invigas.

– Det är så spännande, jag har längtat efter den här dagen hela sommarlovet, säger Kaside.

Trumpetspelarna gör sig redo för att spela välkomstfanfaren. Men först ska det hållas tal. Rektorerna Maria Hertz och Ida Peterzén är på plats tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S), vice ordförande Christer Sundkvist (M) och bildningsnämndens ordförande Ulrica Truedsson (S).

– Jag måste börja med att säga äntligen, säger Johan Söderberg. Vi tog beslutet om att den här skolan skulle byggas 2015 och nu står vi här 2022. Men det har varit värt att vänta på, det är en oerhört fin skola.

Ulrica Truedsson tar över micken och gratulerar eleverna till sin nya skola.

– Jag hoppas ni minns och tar med er det här ögonblicket under de år ni har kvar här.

undefined
"Härmed förklarar vi Stensättersskolan invigd. Ett fyrfaldigt leve, hipp hipp hurra", säger rektorerna Maria Hertz och Ida Peterzén.

Rektorerna Maria Hertz och Ida Petersen konstaterar att en skola är ingenting utan de elever som går där.

– Nu knyter vi samman Östra skolan, Västra skolan och Nävertorps grundsärskola, säger Maria Hertz.

En trygg skolmiljö är viktigt för både Maria och Ida. Därför fortsätter eleverna att gå med samma klasskamrater och lärare som de hade innan. 

– Trygghetsaspekten är oerhört viktigt för oss i och med att det är tre skolor som slås samman. Tanken framöver är att man i framtiden ska kunna samverka och mötas mellan klasserna, men vi tar ett steg i taget, säger Maria Hertz.

undefined
Stensättersskolans terrass är utrustad med alla de tekniska nödvändigheter som behövs för att hålla en lektion utomhus.

På skolans översta våning finns en terrass som ska fungera som ett utomhusklassrum och på våningen under finns en danssal. På Stensättersskolan råder också en skofri miljö. På golven ligger heltäckningsmattor som dämpar ljudnivån. Utöver det har det även satsats på en stor idrottshall med tillhörande läktare som idrottsföreningar ska få använda utanför skoltid. 

undefined
Här väntar förväntansfulla förstaklassare spänt på led för att få se sitt nya klassrum i Stensättersskolan.

Klockan 11 har Järvenskolans sjundeklassare samlats på skolgården. Under en dag får de hela den nya skolan för sig själva.

undefined
Järvenskolans rektor Magdalena Norin låter de nyblivna sjundeklassarna Vilmer och Lucas, båda 13, klippa bandet under invigningen.

När det är dags att klippa bandet bjuder Magdalena Norin upp eleverna Vilmer och Lucas. De är båda 13 år gamla och har hunnit gå på Järvenskolan i två timmar.

Ulrica Truedsson (S), ordförande i bildningsnämnden, förklarar för eleverna att de är den första generationen elever som börjar i en helt ny skola i Katrineholm sedan 1965.

– Det är historiska vingslag över Katrineholm i dag när vi inviger två nya skolor på samma dag, säger hon.

undefined
Järvenskolans matsal dubblerar även som aula med sina sittplatser i nivåer upp mot andra våningen.

Rundvandringens första anhalt är den nya aulan som även fungerar som matsal. Den 8 900 kvadratmeter stora skolbyggnaden rymmer även en slags mini-aula som kallas Forum och är formad som en amfiteater. Byggnadens arkitekt Ylva Matikainen berättar att varje del av den stora skolan har mindre rum med anpassade miljöer för att vara så inkluderande som möjligt.

– Alla säger att deras skola är en skola för alla men här kan man verkligen möta det. Det är det absolut finaste med Katrineholms tänk och Järvenskolan, att vi kan möta alla individer oavsett behov, säger hon.

undefined
Arkitekten Ylva Matikainen är den som har ritat Järvenskolan. Hon ser fram emot att återkomma efter några år för att se hur eleverna har kommit att använda lokalerna.

Efter visningen berättar hon att hon ser fram emot att se hur eleverna bor in sig i byggnaden.

– Det roligaste är efter ett par år när folk har börjat använda rummen på ett sätt jag inte hade tänkt mig, säger hon.

Magdalena Norin är inne på samma linje:

– Det blir "jaha, de går den vägen?" Det ska bli häftigt att se alla flöden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!