Ångerrätten, som tidigare har gällt vid distans- och hemförsäljning, utvidgades helt nyligen till att även omfatta försäljning utanför fasta affärslokaler, bland annat gatuförsäljning och försäljning i anslutning till ett köpcentrum.
Därmed får konsumenterna en försäkring till skydd mot ett fenomen som uppfattats som ett stort problem. Många har känt sig mer eller mindre påflugna av gatuförsäljarna, som ofta gör affärer väldigt fort och med gälla locktoner.
Den som efter köpet har trott sig ha ångerrätt har misstagit sig. Fram till nu.
Ångerrätten gäller varor och tjänster som är värda mer än 400 kronor vid försäljning utanför fasta affärslokaler och vid hemförsäljning. Vid telefonförsäljning och internetköp finns det dock ingen beloppsgräns.
Förändringen är en del av den nya konsumentlagstiftning som trädde i kraft den 13 juni. Distans- och hemförsäljningslagen bytte då namn till lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Bestämmelserna bygger på ett EU-direktiv från 2011 som nu införlivas i svensk lagstiftning.
Tidigare kunde ångerrätten variera mellan olika länder vilket gjorde att det blev en väldig förvirring för konsumenterna. Nu eftersträvas lika rättigheter i hela Europa.
Det nya direktivet innehåller flera ändringar jämfört med nuvarande regelverk. Ett exempel är att ångerfristen nu börjar löpa direkt när konsumenten får information muntligen, och inte som tidigare när man fick den i "varaktig form".
Vid till exempel telefonförsäljning har konsumenter kunnat få information om ångerrätten vid samtalet, men ångerfristen har ändå inte börjat löpa förrän konsumenten fått skriftlig information hemskickad. Nu börjar ångerfristen alltså löpa redan vid samtalet.
En annan förändring är att konsumenten får större möjligheter att undersöka en vara innan man ångrar sig. Å andra sidan kan man då få ersätta säljaren för värdeminskning.
Konsumentverket har flaggat för att det kan bli svårt att bedöma storleken på värdeminskningsavdraget eftersom direktivet inte ger någon tydlig vägledning. Konsumenterna får rådet att inte börja undersöka varor mer än tidigare innan en ny praxis har utvecklats på området.
Ytterligare en förändring är att konsumenten måste skicka tillbaka en vara inom 14 dagar efter att man meddelat säljaren att man vill lämna tillbaka den. Konsumenten måste precis som tidigare stå för returfrakten. En annan förändring är att säljaren måste betala tillbaka pengarna fortare. Nu har säljaren bara 14 dagar på sig jämfört med 30 dagar tidigare.
Direktivet innebär även nya regler för elektroniska avtal på nätet. Om det exempelvis finns en beställningsknapp på hemsidan som man ska klicka på måste det i omedelbar anslutning till knappen finnas information om att varan eller tjänsten faktiskt kostar pengar. Framgår det inte att varan kostar pengar, är man inte bunden av ett avtal.