När Madicken Swärdh, tidigare A-traktoråkare i tre år, nu rallyförare och personbilsägare, får önska fritt säger hon så här:
– Vi önskar oss en hyfsat stor plats där vi får vara. Vi vill hänga och prata och visa upp våra bilar. Det kommer alltid folk som vill titta på bilarna, det är det som är roligt. Vi tyckte att ÖoB:s parkering var bra, men vi störde ändå och det stökades ned.
Och nu kan en ny samlingsplats för motorburen ungdom vara bara en acceleration bort. På tisdagseftermiddagen träffade kommundirektör Sari Eriksson och säkerhetschef Tobias Plantin två representanter för de motorintresserade unga: Tyra Skoog som kör A-traktor, samt Madicken Swärdh. Leif Fredriksson, engagerad i Katrineholms motorklubb, var också med på det digitala mötet.
– På vintern sitter man mest i bilarna. Tak är jättebra om det regnar, och det ska gärna vara nära till något matställe. Det är bra om det inte är så långt att åka, det tar tid om man kör i 30, säger Tyra Skoog.
– Vi kan ha vår uppfattning om vad ni vill ha, men det är bättre att vi får höra det från er. Jag tänker att det är en liten klick som inte sköter sig. Man får inte tänka att det är alla A-traktorförare, för det är inte alls så. Ungdomarna är jätteviktiga och vi vill att ni ska trivas, ni bor ju också här, sa Sari Eriksson.
Turerna kring de motorintresserades samlingsplats har varit flera. Träffar har flera gånger arrangerats vid ÖoB, där ungdomarna och deras fordon kanske i och för sig inte är i vägen, men där boende i Lasstorp störs av "burn-outs", musik och annat buller. Vissa träffar har i efterhand fått beröm av polisen, men vid den senaste bilträffen förekom nedskräpning och även fylleri, enligt polisen. Det ledde till att kommunen satte upp skyltar om förbjuden motortrafik vid infarterna till ÖoB:s parkering, skyltar som sedan dess vandaliserats.
Men ett brev från en motorintresserad flicka fick fart på dialogen mellan de unga och kommunen igen. Kommunen har sedan dess tagit fram en enkät med frågor till de unga, om vad de önskar. De flesta svarar ungefär som Madicken Swärdh: en plats där man får hänga, prata, inte behöver störa och gärna får "burna". Helst ska det också finnas möjlighet att sladda och drifta (sladda i sidled).
– Drifting är otroligt populärt. Det behöver inte vara så komplicerat. Man kan ha 50 gånger 50 meter asfalt med betongblock runt, där man kan få köra in och bränna upp sina däck, om man vill det. Men även vi vuxna måste ställa upp. Jag kan absolut åka in en fredagskväll och ta ansvar för en sådan burn-ruta, sa Leif Fredriksson.
Sari Eriksson och Tobias Plantin kunde inte lova att alla önskningar kommer att tillgodoses. Men redan i nästa vecka ska tjejerna som var på mötet, fler kompisar till dem och kommunen åka ut och titta på en möjlig plats.
– Vi kommer inte att kunna uppfylla alla delar som ni vill ha, men förhoppningsvis kan vi uppfylla vissa av sakerna. Det är klart att ni ska kunna träffas. Vi börjar med någonting, med kort perspektiv. Vi förstår att ni vill ha en plats nu snabbt, sa Sari Eriksson.
Tobias Plantin konstaterade, att det som tar tid är att hitta rätt plats.
– Parkbänkar och bajamajor har vi som kommun gott om. Det är väl mer den öppna platsen som tar tid att hitta.