– Det är jätteviktigt att ha en ordning för hur vi ska ha det med byggandet på landsbygden, säger en lättad Torgerd Jansson (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Det drygt 130-sidiga dokumentet är en "långsiktig och visionär" strategi där Björkvik (plats för 110 bostäder), Forssjö (210 st), Valla (110 st), Sköldinge (70 st), Strångsjö (20 st), Bie (50 st) och Äsköping (120 st) förutses byggas ut och där nya strandnära bostadsområden föreslås. Ny bebyggelse bör helst ligga där det redan finns hus, för att samordna vatten och avlopp samt kollektivtrafik, betonar kommunen, men utesluter inte enstaka nybyggen på avlägsna platser.
Kommunen består huvudsakligen av "övergångsbygd", ett mellanting mellan slättland och skog, konstaterar översiktsplanen (ÖP). Här finns 17 riksintressanta naturvårdsområden, som Hålvetten och Hälleforsgången, och 6 kulturmiljöobjekt, till exempel Julitabygden.
Fritidshusområdena Sågmon, Djulönäs, Ekenäs, Loviselund, Toltorp och Sandvik är de hetaste kandidaterna för att omvandlas till riktiga bostadsområden.
5 sjöar anses kunna exploateras med flera strandnära bostadsområden: Hjälmaren (upp till 30 tomter), Valdemaren (70 tomter), Yngaren (60), Tisnaren (90) och Lillsjön (Forsa/12). Länsstyrelsen gav först kommunen bakläxa på en del, men nu är allt godkänt. 18 andra sjöar ska lämnas ifred och strandskyddet inte utmanas.
Planen har förberetts i mer än fyra år och fått in synpunkter via samråd och utställningar.
Naturskyddsföreningen i Katrineholm tycker att kommunen "gått hårt fram" när det gäller naturområden i och intill Katrineholm, men har inget att invända mot landsbygdsplanen.
– Vi har gått igenom de olika byarna. Det ser ganska bra ut, säger vice ordförande Jan Elmhag.