Under vårterminen infördes distansundervisning för gymnasieeleverna, på grund av risken för coronasmitta. De fick då möjlighet att hämta matlådor på Duveholmsgymnasiet.
När nu smittan eskalerar igen, togs beslutet att vissa gymnasieelever i Katrineholm återigen ska plugga på distans, i viss utsträckning. Något som fick Martin Eriksson att reagera. Han går tredje året på naturvetenskapsprogrammet och är ordförande i elevrådet på Katrineholms tekniska college.
– De som bor på Öster, Norr och i Laggarhult hann inte ta sig till Duveholm och tillbaka under lunchrasten, som ibland bara är 30–40 minuter, säger han.
Han skrev ett brev till kommunen och föreslog fler utlämningsställen för matlådorna, så att elever som bor i andra delar av Katrineholm kan hämta mat på skolor som ligger i deras närhet.
Nästan genast fick han svar. Robert Henriksson, mat- och måltidschef inom kommunen, hade nämligen nåtts av kritiken och gått i samma tankar gällande lösningen. Han hyllar Martin Erikssons engagemang i frågan.
– Det var otroligt härligt att han hörde av sig och var engagerad. Det är roligt att det kommer från en gymnasieungdom, de är ju våra kunder, säger Robert Henriksson.
Nu kan förbeställda matlådor hämtas via kökens lastkajer på Sandbäcken, Västra skolan, Nyhem och Duveholm. Dessutom finns servicen, precis som tidigare, i Bie, Julita, Valla, Strångsjö, Forssjö, Björkvik samt på fyra platser i Vingåker.
– Det är jättepositivt. Då blir det praktiskt möjligt för alla att hämta, säger Martin Eriksson.
Han tror att eleverna som inte hann hämta sin låda i våras, löste lunchen på annat sätt.
– Många åt säkert rester, för man hinner inte laga någon mat, säger han.
Martin Eriksson tycker att skolmaten generellt är bra, men att den inte är lika rolig att äta ur en låda.
– Det är alltid godare att äta direkt. I lådorna är det inte lika mycket sallad. Men det är en jättebra service.
I och med att inte lika många elever studerar hemifrån nu, blir det också färre lådor att laga än i våras.
– De alternerar, så det blir bara 250 lådor. Maten lagas i respektive kök, men vi har samma matsedel överallt, säger Robert Henriksson, som nu hoppas att många elever utnyttjar möjligheten.
– Lunchen är ett viktigt mål på dagen, säger han.