I fredags påbörjade kommunen arbetet med att sopa bort sand på Laxmans väg vid Gatstuberg. I måndags var det dags för gång- och cykelbanorna. All sandsopning väntas ta några månader, men gång- och cykelbanorna ska vara färdiga om två till tre veckor beroende på väderlek.
– Normalt kommer vi i gång i början av mars. Förra året påbörjade vi dock sandupptagningen tidigare eftersom vi knappt hade någon vinter, säger Erland Fröjd, enhetschef vid service- och teknikförvaltningen.
För Urban Svensson är det elfte säsongen han arbetar med grusupptagning. På tisdagen sopade han gång- och cykelbanan utmed Trädgårdsgatan.
– När det blir snyggt är det roligt. Vi brukar vara uppskattade av medborgarna om vi inte dammar för mycket, säger han.
Efter att ha sopat en 300 meter lång sträcka, och maskinen har gått tre vändor, brukar den behöva tömmas. För att minska risken för att det dammar används vatten. Med den vanliga sandsopningsmaskinen behöver vattnet fyllas på efter två till tre tömningar.
– Gruset körs till en plats i närheten av motorbanan vid Djulö. Sedan köper vi nytt till nästa år. Det har varit prat om att vi ska rena det använda gruset, men hittills har det inte varit ekonomiskt försvarbart, säger Urban Svensson.
Under sopmaskinen är det ett och annat löv som fastnar. Dessa brukar han plocka bort och lägga i traktorns skopa.
– Maskinen klarar av det mesta, så som flaskor och skräp, men löven vill gärna inte gå in i maskinen. Inte heller cyklar.
Du menar att du har påträffat cyklar liggandes på cykelbanorna?
– Ja, det har hänt några gånger. Dessa kan vi tyvärr inte sopa upp, säger han med ett skratt.
Förutom Urban Svensson är det två andra förare som arbetar med kommunens sandupptagning. Till sin hjälp har de dels en nästintill likadan sopmaskin som den som syns i den här artikeln, dels en lastbil med en sandupptagningsmaskin.
Dessutom tillkommer personal som med hjälp av en lövblås får bort gruset där maskinerna inte kommer åt.
Som alltid är det cykelbanorna och centrum som sopas först. Därefter kommer övriga stadsdelar och kransorterna.
– Vi turas om från år till år vilken prioriteringsordning vi ska ha. Än är det inte klart hur det blir i år efter cykelbanorna och centrum. Vi sköter även sopningen åt KFAB på skolgårdarna och vid äldreboendena, säger Erland Fröjd.