Solchanser men kalla nätter – så blir väderveckan

Det har varit en rätt långsam vår, vilket gynnat höstsådden. Men när kommer vårvärmen? Svaret från SMHI är att vi kan behöva vänta lite till. Under veckan väntas en del sol men också kalla nätter där temperaturen kan sjunka under nollan.

Det blir inga dundertemperaturer under veckan, men solen kommer att titta fram bland molnen. Enligt meteorolog Charlotta Eriksson får man dock stå ut med kalla nätter.

Det blir inga dundertemperaturer under veckan, men solen kommer att titta fram bland molnen. Enligt meteorolog Charlotta Eriksson får man dock stå ut med kalla nätter.

Foto: Janerik Henriksson/TT, Pressbild

Katrineholm2023-05-02 17:02

I Sörmland fick valborgsfirarna glädjas åt lite sol, men det var inga höga temperaturer. Första veckan i maj ser heller inte ut att bli särskilt varm, speciellt inte på nätterna.

– Det ser ut att bli mestdels uppehållsväder, en del sol men det kan växa fram en del stackmoln. Mitt på dagen kan det gå upp till dryga tio grader medan det nattetid går ner mot nollan eller någon minusgrad, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Brukar det se ut så här i början av maj?

– Det är lägre temperaturer än normalt, men det är inte jätteovanligt med nätter med minusgrader så här i början av maj. Om det hade varit i juni, då hade det varit en större grej att prata om. Då brukar man kalla det för järnnätter, men det är först en månad fram. 

Den som vill plantera utomhus kan alltså behöva vänta en stund till för att undvika att växterna tar skada av frosten. 

Men hoppet lever vidare. Nästa vecka ser det ut att bli mildare väder, men solen har då ersatts av regn.

– I mitten av nästa vecka drar det in mildare väder och det kan bli upp mot 15 grader. Men det ser ut som att det kan bli lite ostadigare väder igen med regn. Man får hålla sig uppdaterad med prognosen, säger Charlotta Eriksson.

En som påverkas av värdet både i sin yrkesutövning och som människa är lantbrukaren Fredrik Andersson på Knutsta gård utanför Valla. För honom har den här långsamma våren inneburit att hans grödor vuxit fint.

– Ur ett jordbruksperspektiv så är det ganska bra väder för höstsådden. Det blir tjockare grödor, varje planta hinner få fler strån när det inte växer för fort. Det ska inte vara minusgrader och blåsa kallt utan det ska vara lite plusgrader, runt fem grader, vilket det har varit nu. 

Men att jobba utomhus i det här vädret har varit mindre roligt erkänner han.

– Det är inte skönt som människa, man vill nästan inte vara ute. Men lantbruksmässigt så är vädret bra, säger han och skrattar. 

Eftersom det väntas bli kalla nätter denna vecka får korna stanna kvar inomhus några extra dagar. 

– Det känns lite ogästvänligt att släppa djuren när det inte är så varmt än. Vi brukar alltid släppa ut dem nu i början av maj. Vi gör nog så att vi släpper några djur i slutet av den här veckan och sen nästa vecka, säger Fredrik Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!