Nostalgi: Mannen bakom den blivande stadens vapen

Åt löjtnanten på Julita gård gjorde Carl Rickard Forsslund målningar, möbelrikningar och arkitektförslag. I Katrineholm lever hans stadsvapen kvar.

Målning med motiv från Julita gård (1913), och Katrineholms stadsvapen är båda signerade konstnären Carl Rickard Forsslund (1872-1928).

Målning med motiv från Julita gård (1913), och Katrineholms stadsvapen är båda signerade konstnären Carl Rickard Forsslund (1872-1928).

Foto: Katrineholms kommunarkiv

Katrineholm2020-05-23 12:00

Den 8 november 1872 föddes på östra Södermalm i Stockholm en liten pojke som kristnades till Carl Rickard, med släktnamnet Forsslund. Fadern som var järnsmidare hade tidigt sonens yrkesbana klar för sig i tankarna. Naturligtvis skulle han gå i de upptrampade fotspåren och direkt efter avslutad skolgång började han i lära hos sina dagars uppkomst.

Faderns planer gick dock tidigt i stöpet. När Carl R. Forsslund efter en teknisk utbildning skulle börja hos fadern visade det sig snart att hans lungor inte tålde smidesröken, vilket gjorde att den karriären avlutades innan den börjat. I stället fick det bli penseln och i viss mån pennan som Forslund kom att viga sitt liv åt. Som ung konstnär företog han i ungdomen flera studie- och arbetsresor söderut i Europa, bland annat till Italien.

År 1902 fick så vida känt är Forslund sitt första uppdrag i våra trakter – att delta i restaureringarna av kyrkorna i Vadsbro och Sköldinge. Den senare orten föll honom uppenbarligen i smaken, för två år senare flyttade han och hans familj dit och bosatte sig på prästänkebostället Fridhem. Med Sköldinge som bas utövade han dekorationsmålning och restaureringar i stora delar av Mellansverige. Bland kyrkorna han verkat i kan nämnas Stora Malm, Björnlunda och Julita. Han utförde även en mängd målningar, möbelritningar och arkitektförslag åt löjtnant Bäckström på Julita gård.

År 1915 flyttade familjen Forsslund från Sköldinge till Valla och konstnären Carl fick förutom kyrkorna åtskilliga dekorationsuppdrag i Katrineholm. Det var framförallt i offentliga lokaler Forsslunds tjänster togs i anspråk, till exempel Folkets Hus, Stadshotellet och flera kaféer. Ibland fick han även uppdrag i privata bostäder. 

Ett av de få av Forslunds verk som finns kvar i Katrineholm är stadsvapnet, som han skapade inför stadsblivandet 1917. På vapnet finns tre symboler som var och kanske är typiska för Katrineholm: en mercuriestav för handeln, en ros för trädgårdarna samt en hammare för industrin. De skiljs åt av ett gaffelkors, som symboliserar järnvägsknuten Katrineholm.

En av Carl Rickard Forsslunds viktigaste uppgifter blev så småningom att medverka till att våra kyrkors värdefulla vägg- och takmålningar befriades från de övermålningar som gjorts tidigare. Detta arbete med diverse lösningsmedel förstörde hans ögon och vid sin död 1928 var han så gott som helt blind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!