År 1879 bröt sig företrädare för baptismen loss från stiftelsen och bildade Katrineholms baptistförsamling. Första mötet hölls i en banvaktstuga vid Duveholm, där 14 personer slutit upp. Kort därefter lät sig 20 personer döpas in i församlingen. Troligtvis skedde dessa dop i Värmbolssjön, i närheten av nuvarande Sjölandsvägen.
Till en början hölls mötena i nämnda banvaktstuga eller i något av soldattorpen i närheten, men så småningom fann man en lokal vid Stortorget, i ett nu sedan länge rivet hus.
Den 21 maj 1882 var det dags för nästa utbrytning. Nio personer, sex kvinnor och tre män bildade då Katrineholms friförsamling. Anledningen torde varit att man eftersträvade en friare andlig gemenskap, än den som tillämpades hos baptisterna.
De första fyra åren hade församlingen ingen egen lokal, utan höll sina andakter i medlemmarnas hem. År 1986 fick man dock hyra en lokal vid Kungsgatan och 1890 beslöt man sig för att bygga ett eget hus för sina sammankomster. Med insamlade medel lyckades man förvärva tomten Kungsgatan 3.
Kostnaden för kapellet man sedan byggde uppgick till en summa på drygt 6 000 kronor av vilket två tredjedelar var lån från Södermanlands enskilda sparbank. Denna med dagens ögon sett blygsamma summa om 4 000 kronor, kom att äventyra församlingens hela existens. Låneskulden var trots stigande medlemsantal så betungande, att man under en tid till och med funderade på att sälja sitt nybyggdas kapell.
Dessbättre – skulle det senare visa sig – fattade man nytt mod och så småningom repade sig ekonomin så pass att man 1894 kunde kalla en egen predikant.
År 1901 skänkte församlingens ordförande, fabrikören Gustav Robert Grönkvist en tomt vid Hantverkargatan 12, där en predikantbostad uppfördes. Den kom att tjäna sitt ursprungliga syfte ända in på 1960-talet, men är numera ersatt av flerfamiljshus.
Det var möbelhandlaren och frikyrkomannen Gustaf Adolf Ekström som 1909 väckte förslag om att bygga ett nytt och rymligare missionshus. Det befintliga vid Kungsgatan hade med stigande medlemsantal blivit för litet och förmådde inte längre tjäna sitt syfte. Ekström förklarade sig villig att bidra med en grundplåt på 500 kronor, medan Grönkvist skänkte en lämplig tomt vid Fredsgatan.
I slutet av 1911 stod bygget klart och församlingens medlemmar kunde i stället för ett trångt missionshus ta i bruk en pampig kyrkobyggnad med allt som därtill hör. Priset för bygget uppgick till 45 000 kronor, av vilka åtminstone hälften några år senare färdigbetalades av G.R. Grönkvist, församlingens stora välgörare.
År 1912 bytte Katrineholms friförsamling namn till Katrineholms Immanuelsförsamling och kom att heta så fram till 1990, då man slogs samman med Katrineholms baptistförsamling och antog namnet Mariakyrkan. Församlingen är nu en av nästan 700 som ingår i den 2011 bildade Equmeniakyrkan.