M. Carlssons Bageri & Konditori var under många decennier en av stadens mest kända affärsrörelser. Starten av bageriet skedde någon gång runt 1880 i ett gårdshus vid Köpmangatan 14 och namnet var då Anderssons Bageri & Konditori.
Rörelsen övertogs av Carolina Larsson, eller Bagar-Lina som var namnet hon blev känd under. Hon drev bageriet fram till 1910, då bagarmästare Wirén tog över.
År 1914 bytte företaget ägare igen och övertogs av William Carlsson och hans hustru Mathilda, kallad Mattis. Företaget fick deras namn och drevs av dem i 25 år.
År 1939 fattades stafettpinnen av den som skulle komma att bli den näst sista ägaren till Carlssons Bageri, disponenten Knut Berglind. Visserligen hade makarna Carlsson både byggt ut och moderniserat, men under Berglinds vingar accelererade effektiviseringen ytterligare. Bland annat införskaffades 1947 en ny tunnelugn, som fick branschfolk från när och fjärran att vilja göra ett studiebesök vid Carlssons Bageri & Konditori i Katrineholm.
På 1960-talet hade mer än 60 personer anställning på företaget och det var åtskilliga torghandlare och kunder som under många år avnjöt sitt kaffe med förstklassiga bakverk på konditoriet.
Från den första juli 1970 drevs Carlssons bageri av Skogaholms i Eskilstuna. Produktionen övergick då till att omfatta mestadels matbröd och endast en liten del kaffebröd. I maj 1973 meddelar ägarna till Skogaholmskoncernen att Carlssons Bageri inte längre var lönsamt, varför en nedläggning skulle ske under hösten samma år.
Både lokaler och maskinell utrustning var hårt slitna och i akut behov av kapitalkrävande renoveringar.18 personer var sysselsatta i verksamheten och blev erbjudna nya arbeten i Skogaholms bagerier i Eskilstuna eller Norrköping.
I mars 1990 försvann de sista spåren av den byggnad bageriet låg i på bakgården till Fredsgatan 17. Det var under den stora centrumsaneringen, då bland annat kvarteret Näckrosens sydöstra del fick nytt ansikte.
En äldre man som tillbringat en del av sin barndom på Katrineholms barnhem i Nävertorp berättade att frukostarna där var populära, de bestod av gårdagens wienerbröd från Carlssons Bageri & konditori. I stället för att kasta överblivet bröd eller låta det gå till grismat, såg man till att barnhemsbarnens ibland dystra tillvaro fick en liten strimma ljus. Vad dagens kostexperter och dietiste skulle sagt om mathållningen är en annan sak…