Norsk byggjätte ska bygga trädgårdsstad i Nävertorp

Knappt 30 nya bostäder kan nästa år bli verklighet intill Claestorpsvägen i Nävertorp. Bakom planerna står Obos, med säte i Oslo.

Det oranga området markerar tomtmarken.

Det oranga området markerar tomtmarken.

Foto: Karta från Google

Katrineholm2020-06-23 07:48

Fastigheten Räfsan 3 är 14 200 kvadratmeter och ligger mellan radhusen på Claestorpsvägen och de nybyggda lägenheterna på Kerstinbodagatan. Marken ägs sedan några år tillbaka av bolaget Obos Sverige. Bolaget ingår i norska Obos och producerar cirka 1 200– 1 500 bostäder i Sverige varje år.

– De är norska motsvarigheten till HSB. De nya bostäderna kommer att bli ett väldigt bra komplement i området och ett väldigt bra boende. Vi ska öppna ned till vattnet och göra gångvägar till badplatsen. Det kommer att gynna hela området, säger Martin Edgélius (M), bygg- och miljönämndens ordförande.

Under onsdagens sammanträde var han med och klubbade igenom planuppdraget i bygg- och miljönämnden. Inget parti reserverade sig mot beslutet. Området Duvestrand har delats upp i två eftersom det är olika markägare, där den södra delen ned mot badplatsen ännu inte har påbörjats.

– Vi valde att dela upp det så att de inte ligger och låser varandra, om de hamnar i olika faser, säger Martin Edgélius.

En dagvattenutredning och naturvärdesinventering har redan gjorts, vilket ger förutsättningar för att detaljplaneprocessen kan gå förhållandevis snabbt. 

– Planen bör vara klar om ett år, säger Sara Eresund, plansamordnare.

Någon solstudie lär inte behövas eftersom husen är låga med "trädgårdsstadskänsla". Radhus blandas med några mindre villatomter.

– De blir inte störande på det sättet, säger Sara Eresund.

Skissen som Obos presenterat för kommunen innehåller 18 radhus och tio fristående villor. Företaget har bland annat Smålandsvillan och Myresjövillan, där man bygger trähus i fabrik. Deras hustyper blir aktuella.

– Vi har inte bestämt om det ska vara en enhetlig karaktär eller fritt val. Vi får se vad marknaden vill ha. Fördelen med industriellt byggande är att man återupprepar processen och hittar en produkt som kunderna har råd att köpa, utan att göra avkall på arkitekturen, säger Martin Ivarsson, affärsutvecklare på Obos.

Det troliga är att radhusen förvaltas som bostadsrättsförening och villorna med äganderätt. Området utformas utifrån trädgårdsstadens ideal, förutsatt att det godkänns i detaljplanen.

– Det innebär småskalig struktur i två till tre våningar där man försöker bevara fina naturpartier och lummiga områden. Husen skjuts mot gatan istället för att ha parkering där. Det ger lägre hastigheter och därmed bättre trafiksäkerhet, säger Martin Ivarsson.

Karta: Claestorpsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!