Nödsändare som orsakade dramatik fanns på skrotupplag

Många undrade vad det var frågan om när en helikopter flög lågt över Katrineholm på måndagskvällen. Anledningen: en nödsändare på ett skrotupplag som av misstag hade aktiverats.

Birgitta Eckermark är flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Birgitta Eckermark är flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT och privat

Katrineholm2021-09-28 17:02

Klockan 21 på måndagen anlände Sjö- och flygräddningscentralens helikopter till Katrineholm. Orsaken var ett larm från en personlig nödsändare, som riskerade att störa ut flygtrafiken. 

– När nödsändaren larmar går det signaler till satelliter. Om det är bra signal kan vi få position direkt, annars dröjer det ett tag. När det går ett larm brukar vi kontakta personen som sändaren är registrerad på, eller personens anhöriga. Problemet var att den här sändaren inte var registrerad, säger Birgitta Eckermark, flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg. 

Därför kallades en helikopter in i jakten på att få tyst på sändaren. Efter några timmar lyckades man lokalisera den genom att pejla in signalen. Någonstans på ett skrotupplag i ett industriområde ska sändaren finnas. 

– Vi har haft inre spaning genom att använda Google. På så sätt har vi fått kontakt med företaget där sändaren ligger. De ska försöka leta rätt på den så att den inte ligger och stör. Vi har också varit i kontakt med en firma som destruerar utrustning. 

När larmet kom kunde man alltså inte konstatera huruvida det var skarpt läge eller inte. 

– Vi hade inte fått in något larm om en flygolycka. Däremot kunde det ha varit en person som brutit benet i skogen, men som glömt att registrera sin sändare. I Sverige finns det ungefär 10 000 nödsändare som innehas av privatpersoner, säger Birgitta Eckermark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!