Sedan starten i december när MTR tog över driften av tågen i Mälardalen efter SJ har de tvingats ställa in flera avgångar. Till en början berodde det på bristen på färdigutbildade lokförare. Därefter ökade smittspridningen vilket ledde till hög sjukfrånvaro bland personalen och det är framför allt därför tågen inte kunnat gå lika ofta som lovat.
En pendlare, som hört av sig till tidningen, berättar om situationen som hen beskriver som omöjlig. Hen lämnar hemmet vid sex på morgonen för att komma hem 13 timmar senare.
– Det är omöjligt att bo i Katrineholm och pendla till Stockholm och ha ett drägligt liv. Det går ett tåg 15.58, men vem kan gå 15.30 från sitt jobb? Sedan går nästa tåg 17.50, då är man hemma kl 19. Hur ska vi kunna bo kvar här?, säger hen.
Mellan klockan 15 och 16 går det tre tåg från Stockholm till Katrineholm. Därefter blir det ett glapp på nästan två timmar eftersom 16.50-tåget har ställts in.
Samtidigt har smittspridningen varit stor. Hur tycker du att de skulle lösa problemet?
– Jag vet inte, men först hade de inte fått över de förare de behövde från SJ. Då hade de brist på förare men nu skyller de väl bara på sjukfrånvaron. Det är inga rimliga förklaringar till varför de ställer in under rusningstid.
Tåg mellan Sala och Linköping drabbas också. Ett fåtal av alla inställda avgångar ersätts med buss.
Enligt Niklas Ekström, kommunikatör på MTR, har sjukfrånvaron minskat något och därför hoppas man snart kunna återuppta trafiken.
– Det börjar se bättre ut när det gäller sjukskrivningarna till följd av covid. När vi tog över trafiken så hade vi en del inställda tåg eftersom vi inte hade hunnit utbilda och examinera så många lokförare som det var tänkt. Nu är vi där vi borde ha varit den 12 december och vi anställer och utbildar fler kontinuerligt, säger han och fortsätter.
– Vi och Mälardalstrafik har ännu inte fattat beslut om hur nästa vecka kommer se ut, men det går mot bättre tider.
Varför har man tre tåg som går relativt tätt och sedan ett uppehåll på två timmar?
– Vi försöker hitta någon jämn utglesning om det går. Det kan vara så att om man ser till helheten så är det den bästa lösningen. Det kan till exempel bero på att det ska fungera med anslutande tåg.