Nicole Pedersen har arbetat som tandsköterska sedan 2016, först i Norrköping, därefter på Folktandvården i Katrineholm och numera på Folktandvården i Flen, dit hon pendlar från hemmet i Katrineholm.
– Jag jobbade tidigare på kryssningsfartyg men tyckte att det blev lite tradigt, berättar hon.
När hon sökte bland nya utbildningar fastnade hon för att bli tandsköterska.
– Det kändes som ett varierande jobb med utvecklingspotential. Det fanns också gott om arbetstillfällen och när jag googlade på lönen tyckte jag att det såg bra ut, men under utbildningen blev jag varse vad den egentligen låg på.
– Ingångslönen ligger i dag på runt 23 000 kronor. Har man hus och barn så går det inte att leva på det. Det blir ett kallt uppvaknande för många. Många som går utbildningen hoppar av när de inser att det inte kommer att gå ihop. Det är tråkigt eftersom det generellt är stor brist på personal inom tandvården.
I mars startade Tandsköterskeupproret på Facebook, av en tandsköterska i Dalarna.
Landets tandsköterskor kräver nu att ingen tandsköterska i landet ska ha en lön under 28 000 kronor. De kräver också att yrket ska få skyddad titel. 4 500 personer har hittills skrivit på upproret.
– Det här är verkligen ingen kritik mot Folktandvården som arbetsgivare. Det måste förändras på högre instans.
Namninsamlingen ska lämnas till ansvarig politiker i regionerna den 1 september, på fluortantens dag. För Nicole Pedersen kändes det självklart att skriva på listan.
– Det är brist på tandläkare, hygienister och tandsköterskor. Då får vi som tandsköterskor göra mycket mer, jobba mer delegerat. Vi ger bedövning, tar röntgenbilder, gör provisoriska lagningar och har egna patienter. Men statusen på yrket känns sådär i dag. För att få upp lönen så tror jag att det krävs att yrket får en skyddad titel, säger hon och fortsätter:
– En tandsköterska gör så mycket mer i dag än vad man gjorde från början. Man jobbar tillsammans med tandläkaren och utför behandlingen för att det ska gå så smidigt och fort för alla och för att frigöra tid för tandläkaren. Samtidigt ska man göra sitt eget arbete, duka av, duka om, rengöra, sterilisera och ta hand om kallelserna. Vi har mer att göra än det som händer på behandlingsrummet.