Nekades färdtjänst – har fått ursäkt

Kvinnan som felaktigt nekats färdtjänst har fått en ursäkt. Men eftersom färdtjänsten ska köra så mycket som möjligt blir det svårt att hantera oförutsedda olyckor.

Arkivbild färdtjänst.jpg

Arkivbild färdtjänst.jpg

Foto:

Katrineholm2014-07-25 11:00

KK har tidigare kunna berätta om en anmälan till vård- och omsorgsnämnden angående en äldre kvinna som nekades färdtjänst på grund av att hon skulle ha kissat på sig. Den 10 juli hörde en representant från färdtjänstbolaget av sig och presenterade en annan version av händelsen. Kvinnan skulle ha bajsat på sig och därför nekats färdtjänst. …

Enligt anmälaren som körde hem kvinnan i egen bil och flera andra vittnen stämde inte bajsversionen. Anmälaren har nu förhandlat fram en lösning med Samres, beställningscentralen som skickar färdtjänstbilarna.

– Vi har bett om ursäkt och kompenserat den äldre kvinnan, säger Dan Nilsson, produktionschef på Samres.

Enligt Dan Nilsson har förare rätt att neka en person färdtjänst om situationen är hotfull eller om kunden är berusad. Men det finns inga riktlinjer för vad som gäller om personen har bajsat på sig.

– Vi måste ta upp de här incidenterna i förarutbildningen.

Representanten för taxibolaget som felaktigt nekade kvinnan att åka med i bilen menar att taxibolaget inte kan ta med en person i de fall denna inte är i "anständigt skick".

– Om det är ett fall där någon har bajsat måste bilen saneras. Eftersom vi inte kan sanera själva kan det ta flera dagar innan det blir gjort. Bilen är i bruk 24 timmar om dygnet och vi har inte många reserver. Ska bilen till sanering går vi minst 20 000 - 30 000 kronor back, säger representanten.

Sörmlands kollektivtrafikmyndighet sköter upphandlingen och ingår avtal med beställningscentralen och transportörerna.

Eva Andrén är ordförande för avtalsgruppen, landstinget Sörmland. Hon känner inte till formuleringen att resenären ska vara i "anständigt skick". I dag är det Samres som har i uppdrag att samordna resorna så kostnadseffektivt som möjligt.

– När det gäller en tjänst för människor med en besvärlig livssituation kan det uppstå situationer som gör att det tar längre tid. I dag får transportörerna ersättning per körd kilometer. Det innebär att färdtjänsten ska köra så mycket som möjligt. Men för att få "lite luft" i systemet måste man ha stillastående bilar. Det blir en balansgång mellan kvalitet och pris och moment 22 situationer kan uppstå.

– I dag pågår en ny upphandling av både beställningscentral och transportörer. Vilket ersättningssystem vi kommer att utgå ifrån framöver vet jag inte i nuläget, säger Eva Andrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om