Negativ trend håller i sig – så många har inget jobb att gå till

För nionde månaden i följd ökar arbetslösheten i både Katrineholm och Vingåker, enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen. "Det har varit en hackig arbetsmarknad".

Erik Karlsson på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Erik Karlsson på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Foto: TT/Emma Eriksson (arkiv)

Katrineholm2024-09-16 19:29

Den negativa trenden med ökad arbetslöshet håller i sig och den senaste månaden var inget undantag. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen som nyhetssajten Newsworthy har sammanställt.

Under augusti var arbetslösheten i Katrineholm 8,7 procent. Det innebär att 1 407 av totalt 16 172 invånare i åldern 16 till 65 år i Katrineholms kommun var inskrivna som arbetssökande. 

Det är 51 fler arbetslösa jämfört med augusti 2023.

Även i Vingåker ökade arbetslösheten och ligger nu på 8,3 procent. 329 av 3 964 invånare i åldern 16 till 65 år i Vingåkers kommun var i augusti inskrivna som arbetssökande och det är 22 fler än samma månad ifjol.

– Vi såg ett tydligt trendbrott i maj förra året, då hade vi en minskande arbetslöshet som vände uppåt. Det var första tecknet på lågkonjunkturen och det har varit en hackig arbetsmarknad. Väldigt många företag har det tufft och ser om sina hus, säger Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

En genomgående trend, enligt Karlsson, är att tillverkningsindustrin har det tuffare. 

– 2023 levde man på gamla orderstockar, men nu fylls inte orderböckerna på i samma takt. Den kortare arbetslösheten ökar hela tiden nu, man kommer inte in på arbetsmarknaden efter avslutade studier och visstidsanställningar avslutas. Samtidigt är kompetensbristen fortfarande ett stort problem för många arbetsgivare och vi har pensionsavgångar som måste ersättas. 

Tidigare har det varit den kortare arbetslösheten som har ökat, medan den långa arbetslösheten på 12 månader eller mer istället har backat. Nu har även den arbetslösheten börjat öka till följd av lågkonjunkturen. 

– Det har att göra med att service- och konsumtionsbranscher, som är kopplade till den privata konsumtionen, backar. Vi vet att många industrier går ner på väldigt låga nivåer i bemanning, men samtidigt är man väldigt mån om att behålla sin personal. Vi får se hur hösten och vintern blir, trots allt är det många branscher som har brist på kvalificerad personal. 

Även när det gäller arbeten inom offentlig förvaltning finns en tydlig utveckling.

– Det stålbad som många offentliga verksamheter går igenom är kopplat till länets demografi med negativ befolkningstillväxt och minskat barnafödande, men vi ser behov av vårdande personal i andra änden av åldersstegen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!