– Vi måste definiera vad skog betyder – idag pratar vi om skog både på naturvårdssidan och på produktionssidan, men vi menar olika saker och det är en viktig del i bråket om skogen, säger Janne Elmhag, biolog och vice ordförande i Naturskyddsföreningen Katrineholm.
– Det är stor skillnad mellan en naturskog med ett artrikt ekosystem och en produktionsskog med hyggesbruk där bara några få arter lever, tillägger Janne Elmhag.
Debatten om skogen har pågått länge, både på nationell och internationell nivå. I Katrineholm har den lokala Naturskyddsföreningen arbetat med frågan i flera år, där fokus bland annat legat på att få kommunen att ta ansvar och inte avverka mer skog än nödvändigt.
– De privata skogsägarna är svårare att påverka, men vi för ofta dialoger med kommunen för att förhindra avverkningen av tätortsnära skog. Tyvärr avverkas det ibland skog av oklara skäl som beror på okunskap eller gammal vana, säger Janne Elmhag.
Den här gången har föreningen mötts upp vid friluftsanläggningen Ramsjöhult och i dag ligger fokus på det senaste kalhygget i Katrineholm, ett tjugo hektar stort skogsområde med en naturskogsliknande blandskog som är drygt sjuttio år gammal.
– Det är synd för skogen är en viktig plats. Här finns inte bara naturvärden att skydda utan även sociala värden, säger Bo Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Enligt skogsägaren Ericsberg har de sörmländska skogarna på senare år drabbats hårt av granbarkborren, och så är även fallet med det här området.
– Just nu hugger vi absolut mer än vad vi vill, och det är fullt förståeligt att folk blir upprörda. Kalhyggesbruk, eller föryngringsavverkning som det också heter, är det enda sättet för oss att bekämpa barkborren. Cirka fyrtio procent av det här området hade redan dött, och mer var på väg att dö, säger en representant från Ericbergs säteri.
Katrineholms Naturskyddsförening menar att det finns andra och bättre sätt att avverka skog på, utan att påverka ekosystemet och den biologiska mångfalden.
– Man kan välja att endast plocka de mogna träden och låta resten stå kvar till en annan gång, ett så kallat kontinuitetsskogsbruk, säger Bo Karlsson och tillägger:
– Vi i föreningen är inte emot avverkning av skog, tvärtom ska vi bruka skogen, men det bör göras mer varsamt. Det handlar ju trots allt om framtiden.