– Som det är nu räcker vi inte till. Vi har en krissituation. Vi är för lite personal. De lyssnar, men det händer ingenting, säger Carina Gillberg, som jobbar natt på Lövåsgården.
Här finns två demensavdelningar: Stensätter och Bomstugan. Där bor nio respektive tio boende. På Lövåsgården finns också tre enheter för särskilt boende. Här bor sammanlagt 29 boende. Nattetid finns det en anställd på Stensätter, en på Bomstugan och en på särskilt boende.
– Det går inte att vara en personal på 29 boende så därför får vi springa dit för att hjälpa till. Då tvingas vi lämna demensavdelningen. Det är sagt att vi får lämna korta stunder, men nu kan en kort stund vara i flera timmar, säger Carina Gillberg.
– Stegräknaren kommer lätt upp i mellan 10 000 och 15 000 steg varje natt, säger undersköterskan Janne Mårtensson, som också jobbar natt på Lövåsgården.
När de inte kan gå på larmen direkt kan de mötas av gråtande boende, eller boende som försöker krypa till toaletten när ingen kommer och hjälper dem.
– Vi har försökt att få ansvariga att förstå det här, säger Carina Gillberg.
– Det tar på krafterna och sätter sina spår i leder och rygg, när man ska springa och stressa och kanske inte alltid gör allting på rätt sätt, så som man ska göra, säger Janne Mårtensson.
– Vi blir förbannade när Dahlström (Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande reds. anm.) håller på med sina spadtag och säger att kommunen går si och så mycket plus. Någonstans måste det finnas pengar till oss, säger Carina Gillberg.
Nattpersonalen menar att kommunen måste kunna skjuta till resurser.
– Förvaltningschefen måste ju kunna säga att vi måste ha mer pengar nu för det här går inte. De måste ju kunna äska pengar. Jag fattar inte, säger Carina Gillberg.
Kristdemokraternas gruppledare i Katrineholm Joha Frondelius stöttar personalen.
– Man säger att man inte har några pengar. Vad är det för trams? Det här är en skattefinansierad verksamhet. Det här är en verklighetsbeskrivning av en förskräckligt dålig budgethantering i den här stan, säger han och fortsätter:
– Tidigare fanns kommunstyrelsens medel till förfogande. Det gick till verksamheter som behöver förstärkningar under året, men det har Dahlström gjort om till en bidragskassa. Jag ställer inte upp på det här längre. Jag är också så vansinnigt sur för att man inte lyssnar på personalen längre.
Carina Gillberg menar att någonting måste göras nu.
– En natt kommer det att hända något katastrofalt och då vill ingen av oss vara där, säger hon.
Förvaltningschefen Anna-Lena Ramstedt skriver i ett mejl till tidningen att när det gäller bemanningen så baseras den på brukarens behov och antalet belagda platser, att bemanningen är föränderlig över tid och att man har utökat bemanningen på Lövåsgården nattetid från och med september månad.
"Ytterligare åtgärder kan bli aktuella efter att dialog genom samverkansprocess genomförts. Alla åtgärder som vidtas ska utvärderas över tid och kan därmed förändras", skriver hon vidare i mejlet.
Enligt Camilla Söderman, verksamhetschef för äldreomsorgen, är det sedan i fredags fyra medarbetare på natten på Lövåsgården.
– Det är en tillfällig utökning utifrån vårdtyngden och vi behöver utvärdera detta efter en tid, säger hon.
– Vi har fått veta att de har satt in extra personal fram till och med söndag. Det här är bara tillfälliga lösningar. Det är inte det som vi är ute efter. Vi ska ha fasta tjänster, säger Carina Gillberg.