Det framgår av en utredning gjord av bildningsförvaltningen.
Den kompletterar svaren som Victoria Barrsäter, C-ledamot i bildningsnämnden, tidigare fått på sin kritik mot att pengar i gymnasieskolans budget går till att bekosta elevresor.
Helt uppåt väggarna, anser hon. Barrsäter vill i stället se att förvaltningen bär kostnaden.
Efter flera turer i ärendet, presenterades nyligen några av de siffror som hon efterfrågat. Utredningen avser kostnaden för APL-resor åt elever som inte själva kan ta sig till sin arbetsplatsförlagda praktik.
Gymnasier med program som omfattar APL kompenseras för sådana kostnader när programpengen tilldelas. I år har 182 000 kronor budgeterats till APL-resor.
Under 2019 och 2018 uppgick den totala kostnaden till 402 000 kronor.
I de fall resorna kan göras med buss, går pengarna till busskort. I andra fall, till exempel då APL görs på kvällstid eller helger, utgår reseersättning.
Barrsäter har även ifrågasatt kostnaden som uppstår för elever som inte själva kan ta sig mellan två gymnasier för lektioner. Elever som är beviljade busskort för resa mellan bostad och skola, har därutöver endast en resa per dag att utnyttja. Ibland har skolan därför kompenserat för transport mellan lektioner.
Enligt förvaltningen går det dock att få extra resor utöver de tre som kortet omfattar.
Därmed avslutas ärendet i nämnden. Victoria Barrsäter anser inte att hennes kritik tagits på allvar.
– Jag tycker fortfarande inte att det är okej att dessa resor ska belasta skolans budget.