Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, genomförde på måndagsförmiddagen en hastighetsmätning på Västra Fredsgatan, i höjd med Q-star-macken. Hastighetsbegränsningen på sträckan är 40 kilometer i timmen, men många körde betydligt fortare än så.
Under tjugo minuter mättes hastigheten på 40 fordon. Av dessa var det 17, nästan 43 procent, som framfördes i en hastighet om minst 46 kilometer i timmen. Om polisen genomfört mätningen hade det alltså kunnat resultera i åtminstone 17 böteslappar. Av fordonen som mättes var det en förare som körde i 57 kilometer i timmen.
– Trafiken har blivit hetsigare de senaste åren. Förståelsen mellan olika trafikantgrupper har också blivit sämre. Alla människor kan begå misstag, men klimatet har blivit hårdare. Däremot tror jag inte att det går väldigt mycket fortare nu än förut, även om det finns undantag, säger Lars Nordquist, verksamhetschef för NTF Sörmland.
Han har jobbat med trafik i olika former sedan 20-årsåldern. De första 20 åren var han trafiklärare vid en körskola i Stockholm. Han har också kört taxi, för att därefter växla över till trafiksäkerhet. Att göra hastighetsmätningar hör till en av hans vanliga arbetsuppgifter.
– Ju lägre hastighetsgränsen är, desto lägre är följsamheten, säger Lars Nordquist.
Det tycks stämma. Förutom att mäta hastighetsefterlevnaden på Västra Fredsgatan gjorde han en liknande mätning vid Gullfiberrakan på Industrigatan. Där är hastighetsgränsen högre, 60 kilometer i timmen, och följsamheten likaså. Dock ingick bara åtta fordon i mätningen. Av dessa åtta var det två som körde för fort, alltså 25 procent. Den ena körde i 68, den andra i 70.
Eftersom det är en bred gräsremsa mellan vägbanan samt gång- och cykelbanan tycker han att det är rimligt att ha 60 på platsen. På Västra Fredsgatan finns många utfarter och där anser han att 40 är bättre lämpat.
Lars Nordquist tycker att det är viktigt att frågan om hastighet diskuteras mer än vad den gör i dag.
– Ingen skulle säga att man kan dricka fyra glas öl och sedan sätta sig bakom ratten. Däremot säger de flesta att de kör för fort ibland. Samtidigt är hastigheten den enskilt största orsaken till att vi inte når nollvisionen om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, säger han.