Nasa-mineral får innovativt Katrineholmsbolag att lyfta

Zeo-Concept må vara ett doldisföretag i Katrineholm, men mineralen som Nasa använde för rymdodling har tagit dem till oanade höjder.

Oscar Lyttbacka är vd för Zeo-concept som har sina lokaler vid gamla mejeriet i Katrineholm. Med produkter baserade på supermineralen zeolit har bolaget expanderat stort.

Oscar Lyttbacka är vd för Zeo-concept som har sina lokaler vid gamla mejeriet i Katrineholm. Med produkter baserade på supermineralen zeolit har bolaget expanderat stort.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2020-12-01 06:45

Det är en småruggig novembermorgon och utanför källarlokalen i gamla mejeriet har vd Oscar Lyttbacka börjat arbetsdagen med att köra truck. Säckar med djurströ ska levereras ut och det är bara en av grenarna på företagsträdet.

Allt tog sin början 2013 då han tillsammans med Tomas Thor och tre andra köpte Stockholmsbolaget Zeo-Concept ECE AB och flyttade det till Katrineholm. Företaget saluförde ett miljövänligt halkbekämpningsmedel med zeolit importerad från Kanada.

När Nasa byggde sin första odling i rymden använde man zeolit. Det är en porös mineral med förmågan att byta joner (CEC) och den fungerar som naturens eget reningsverk. 

– När vi köpte bolaget var det ett sjunkande skepp, men vi lyckades få ner råvarukostnaden och öka produktionen då vi hittade en egen zeolittäkt i Slovakien, berättar Oscar Lyttbacka.

Sakta men säkert kom bolaget på fötter igen, inte minst då Kolmården och Gröna Lund blev storkunder då den känsliga specialbetongen i parkerna inte tålde halkbekämpning med salt eller kemikalier. 

Även om det gick bättre, var försäljningssäsongen för kort. Utvecklingen av nya zeolitprodukter tog fart.

– Då visste vi inte så mycket om zeolit, men hade hört att det var bra i djurstallar för att det binder fukten. En god vän som är grisfarmare fick testa. Efter en månad berättade han att djuren vräkte i sig av sitt nya strö och undrade om det var farligt, säger Oscar Lyttbacka.

Veterinärer på Parken Zoo och Kolmården rådfrågades, men de gav tummen upp och inledde ett projektsamarbete med Zeo concept. Det visade sig att de djur som fick stallströ med zeolit ökade sitt proteinupptag, stärkte sitt immunförsvar och blev friskare.

Nu levererar Katrineholmsföretaget strö till 16 djurparker och 2014 gav det lyckade projektet avstamp till nästa: fodertillskott med zeolit. 

– Zeolit är nytt som bindmedel i djurfoder och vi har fått det godkänt och Kravgodkänd. Förra året exporterade vi 5 000 ton foder till Finland och i år skulle bli vårt år. Sen kom corona och Finland stängde ner. Mellan mars och augusti tappade vi 70-75 procent av vår totala omsättning, men vi har hämtat oss snabbt.

undefined
Den porösa mineralen zeolit kan binda 60-65 procent vatten utan att expandera. Den är ett naturligt reningsverk som neutraliserar gifter och tungmetaller och balanserar ph-värdet.   

Med flera ben att stå på har Zeo-concept lagt i en högre växel och gasat sig ur krisen. Ett viktigt stödben är att sälja zeolit som jordförbättringsmedel till bland annat golfbanor och parker.

– Odlar man med zeolit sparar man 60-80 procent av all bevattning och halverar näringsåtgången. Vi fick snabbt in Malmö stad som kund och de har omkring 65 000 kvadrameter parkyta som de använder zeolit till. 

Strax före jul drar Katrineholmsbolaget igång ett projekt i Malmö stad igång, där Pildammarna ska renas.

– Vi har sedan tidigare själva finansierat vattenreningstester i Öljaren som föll väl ut. Nu ska vi plocka upp kväve och fosfor ur Pildammarna med zeolitfilter, säger Oscar Lyttbacka. 

I dagsläget har företaget sex anställda och siktar på att växa, med nya projekt i pipeline.

– Vi kontaktades av Nasas tidigare chefsingenjör Stanley Rokicki, som byggde den första rymdodlingen. Han ägnar sig numera åt metallverifiering åt polska staten och vi åkte för att träffa honom. Av restprodukten i sin fabrik har han utvecklat ett desinfektionsmedel med väteperoxid och silverjoner. Eftersom vi tagit hans skötebarn zeoliten vidare ville han att vi skulle lansera Silver safe i Europa och det började vi med för ett par veckor sedan, berättar Oscar Lyttbacka.

Mer om mineralen zeolit

Den ekologiska och vulkaniska mineralen zeolit består till 60 procent av kisel. 

CEC är förkortningen för den omvandlingsförmåga zeoliten har med sin omgivning. Med sin höga katjonbyteskapacitet (CEC) fungerar zeolit som naturens reningsverk som neutraliserar gifter och tungmetaller och balanserar ph-värdet. 

Zeolit kan även binda 60-65 procent vatten utan att expandera.  

Den naturliga zeoliten används bland annat i kattsand och i diskmaskiner.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!