I fritidshusområdet Svartbäcken, som ligger i anslutning till Djulö, vilar ett sällsamt lugn. Gångvägen som löper mellan Rundvägen och Djulö camping är ett populärt strövområde, men ett orosmoln på himlen är de döda och döende träd i området som riskerar att vålla stor skada om de faller. Framför allt en högrest död ask i anslutning till Rundvägen. En av de som är bekymrade är Bosse Lindhe, som tillsammans med hustrun har en stuga i området.
– Asken har varit dålig ett par år, men nu är den tvärdöd. Dessutom går områdets elledning i luften nära den. Jag är mest orolig att någon ska få trädet i skallen. Det här är ett av stans största vandringsstråk och det är mycket folk här på helgerna. Gångtrafikanter, cyklister och de som tar sig fram med permobiler. Det är lite otäckt, det är flera gamla träd i området som har gjort sitt, säger Bosse Lindhe.
Henrik Norsell bor permanent med sin familj på Rundvägen där gångvägen tar sin början och deras hus är i farozonen om den döda asken faller.
– Rent krasst är man orolig för att trädet ska ramla ner och skada folk som går där eller bebyggelse. Underhållet verkar inte finnas på gångarna här nere, säger han.
Sommarstugeområdet Svartbäcken ligger på kommunal mark och det är kommunen som arrenderar ut tomter till fritidshusinnehavarna. Henrik Norsell har hört av sig till kommunen om problemet, men än har det inte fått någon lösning.
– De kom ner och tittade för två, tre månader sen. Men trädet står kvar, konstaterar han.
Efter att Katrineholms-Kuriren kontaktade Stefan Ivarsson, enhetschef för park, skog och natur, begav han sig omgående till Svartbäcken för att ta sig en titt. Hans besked är tydligt, det döda trädet ska ner.
– Det är ett besvärligt träd utifrån var det står. Vi får ta in en arborist som plockar ner det uppifrån och ner i små etapper i och med att de ligger nära fastigheter och att det inte går att komma ner med maskiner.
Målsättningen är att asken ska ner snart nog under hösten.
– Det beror lite på hur hårt belastade skogsföretagen vi anlitar är och när de får tid. Målsättningen är att det ska göras under hösten, säger Stefan Ivarsson.
Vad kommer ni att göra åt underhållet utmed promenadstråket?
– Själva gångvägen i sig är inte så dålig, men vi tittar på växtligheten. Det finns med på vår att-göra-lista att röja upp där så småningom. Det är inget akut som vi gör nu, men det finns med i vår planering.