När öronen sviker

Har man en misstanke om att hörseln inte är vad den varit kanske det ändå inte blir av att kolla. När ett enkelt tillfälle gavs på Hälsotorget nyligen stod folk i kö.

Katrineholm2014-04-02 05:00

Hörselskadades förening i Katrineholm erbjöd hörseltest två förmiddagar i rad sista veckan i mars. Över 100 personer fick sin hörsel kontrollerad med hjälp av föreningsmedlemmar som gjorde en enkel hörselkontroll med hjälp av dator.

Föreningens ordförande Roland Elfving var mycket nöjd med vad som blev uträttat under de två dagarna.

– Det var över förväntan. Fantastiskt. Det visar på behovet, säger han.

Första dagen fanns han själv och Solveig Lundkvist på plats på Hälsotorget i Kullbergska sjukhusets entré. Då testades 35 personer. På tisdagen hade ännu fler läst i tidningen och hört om möjligheten, och det blev köer på 15, 20 personer. Då utförde två personer, i stället för en, hörseltest och hann då med mellan 65 och 70 besökare. Några erbjöds också att komma till föreningslokalen vid ett senare tillfälle och få sin hörsel kontrollerad.

Kerstin Führ från Vingåker råkade befinna sig på sjukhuset och passade på att slinka in på Hälsotorget.

– Jag har länge tänkt att ta kontakt med läkarstationen för jag har förstått att jag hör sämre. I synnerhet när man är bland folk och när det är bakgrundsmusik på tv, som det ofta är. Det irriterar mig. Hör man lite sämre så är det svårt då, säger hon.

Det var som hon trodde. Den korta stunden vid datorn visade att hon hör sämre än normalt.

– Jag läste i tidningen på morgonen att man kunde testa hörseln, och när jag då var på sjukhuset så blev det gjort. Jag blev glad. Våra barn har sagt att vi borde kolla hörseln, men man skjuter ju sånt framför sig. Man drar på det. Det var bra att föreningen var där.

Kerstin Führ fick också information och råd av vad hon ska göra härnäst.

– Hon sa att jag ska ta kontakt med läkarstationen. De har andra resurser och kan undersöka varför jag hör dåligt. Jag måste ha remiss för att komma till hörcentralen.

På frågan om hon har kommit i kontakt med hörselnedsättningar förut, till exempel genom anhöriga eller bekanta säger hon:

– O ja, det har jag. Jag har flera i bekantskapskretsen.

Hörapparaterna är bättre numera vet hon och är inställd på att det kan vara till hjälp om det konstateras att hon har behov av en sådan.

Det är betydligt vanligare i dag att personer mellan 40 och 50 år har hörselnedsättningar säger Roland Elfving, och nämner skola och barnomsorg som riskmiljöer ur hörselaspekt.

Hörselskadades förening har hjälpt till med hörseltest på fler ställen: på kulturhuset Ängeln, hos Viadidakt vid fyra tillfällen, och hos pensionärsföreningar bland annat i Malmköping och Sparreholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om