På rehabenheten på Lövåsen arbetar fysioterapeuter, arbetsterapeuter och rehabassistenter. De hjälper alla över 18 år som har behov av rehabilitering i hemmet eller på särskilt boende.
Det är terapeuterna som gör bedömningar och förskrivningar av hjälpmedel. Att låna ett hjälpmedel är gratis för den som behöver det. Däremot är det inte alla som vet att kommunen betalar hyra för dem, till hjälpmedelscentralen i Eskilstuna. För detta betalar kommunen 16 miljoner kronor om året.
– Det vi ser är att många hjälpmedel kanske inte nyttjas till det som de initialt förskrevs till, säger Fredrik Flood, enhetschef på rehabenheten.
– Med tiden ändras behoven. En rullator ställs plötsligt in i ett förråd och en transportrullstol, som du får med dig från sjukhuset, hamnar i klädkammaren när man bättrat på sig, fortsätter han.
Information lämnas alltid ut, till patient eller anhöriga, om att hjälpmedlet ska lämnas tillbaka när man inte längre behöver det.
– Men av erfarenhet vet vi att många tror att de har fått hjälpmedlet och äger det. De vet inte att kommunen, och därmed skattebetalarna, står och betalar hyra för det. De som har behov av hjälpmedel ska ha hjälpmedel. Det är inget snack om saken. Men när en rullstol blir en klädhängare blir det tokigt, säger Fredrik Flood.
Anhöriga är också ovetande.
– Många tror att "Mamma har fått den här". En del hjälpmedel säljs vidare på Facebook. Det förekommer även att man slänger dem på Vikatippen.
I kommunen finns bland annat 2 200 rullatorer och 284 transportrullstolar utlånade.
– Det är svårt att få en bild av hur många hjälpmedel som inte används. Då skulle vi behövde följa upp alla hjälpmedel och vi har inte den kapaciteten.
I en kampanj, som har gått ut i annonser och sociala medier, uppmanar nu kommunen den som inte använder sina hjälpmedel att lämna tillbaka dem.
– Den som kan, själv eller med hjälp av anhöriga, uppmanas att ta hjälpmedlet till en vårdcentral eller hjälpmedelsfilialen på Kullbergska. Kan man inte göra det själv, eller om man inte har någon anhörig som kan hjälpa till, så kan man ringa oss på rehabenheten, så hämtar vi, säger Fredrik Flood.
Om kommunen är duktiga på att returnera hjälpmedlen till hjälpmedelscentralen, får de dessutom returrabatt när man förskriver nya hjälpmedel.