När drömjobbet förvandlades till en mardröm

I över tre år var han högprofilerad kökschef i Katrineholms kommun och såg till att barn och äldre fick mat lagad från grunden med bra råvaror. Men så hände något. Tobias Holmsten utsattes för ständig mobbning och chefer som motarbetade honom.

Tobias Holmsten var en av Katrineholms kommuns högt profilerade kökschefer till förra året då han köptes ut från sin anställning efter flera år av mobbning från medarbetare och chefer som motarbetade honom. I dag har han gått vidare men är ändå kritisk mot hur kommunen valde att lösa problemet på hans arbetsplats.

Tobias Holmsten var en av Katrineholms kommuns högt profilerade kökschefer till förra året då han köptes ut från sin anställning efter flera år av mobbning från medarbetare och chefer som motarbetade honom. I dag har han gått vidare men är ändå kritisk mot hur kommunen valde att lösa problemet på hans arbetsplats.

Foto:

Katrineholm2019-01-12 05:00

I augusti 2014 fick Tobias Holmsten, som då hette Höglund, börja på sitt absoluta drömjobb. Han blev kökschef på en av kommunens skolor och fick laga mat från grunden åt både skolbarn och äldre.

– Jag såg på verksamheten med restaurangögon, berättar Tobias Holmsten. Jag har lagat mat på restauranger i Stockholm sedan jag var fjorton år gammal och jag tänkte på dem som åt min mat som gäster. Det gick helt stick i stäv med hur verksamheten funkade innan, då de som arbetade i köket mest gick och väntade på pensionen.

Han beskriver köksverksamheten som mer eller mindre dysfunktionell innan han tog över den.

Fyra år innan Tobias Holmsten fick jobbet som kökschef hade kärleken fått honom att flytta till Katrineholm. Pendlingen till Stockholm blev sedan alltför påfrestande. Det var då han fick nys om jobbet som kökschef via en annons.

Med en nästintill okuvlig energi högg han tag i arbetet och basade över ett arbetslag mestadels bestående av kvinnor som arbetat där en längre tid.

Men ganska snart började drömmen grusas. Redan efter en kort tid på det nya jobbet uppstod problem.

En av de saker som inträffade var att hans fru Ida födde deras yngste son och Tobias Holmsten fick inte ens ta ut sin pappaledighet på tio dagar i samband med barnets födelse. Och när hustrun blev sjuk till följd av förlossningen, hon fick lungemboli, en livshotande sjukdom, inte ens då beviljades Tobias Holmsten ledighet för att ta hand om de fyra barnen i familjen.

Utöver det förekom ren mobbning.

– Till en början hade jag överseende med kommentarer från medarbetare om min vikt, sexistiska anspelningar eller att jag var en tupp i hönsgården, säger Tobias Holmsten.

[fakta nr="2"]

Svaret från kommunledningen var att dela ut varningar till dessa medarbetare, men det ville han inte, det var ingen bra början på jobbet som kökschef, tyckte han, så det satte han stopp för.

– Vid ett tillfälle var det en kvinna jag arbetade med som sa att hon avskyr stockholmare och män.

Mobbningen från omgivningen fortsatte. Tobias Holmsten tror i dag att det handlar om att han ville utveckla en verksamhet som i princip stått still sedan decennier tillbaka. Han ville laga mer mat från grunden med bättre råvaror.

Han föreslog bland annat till kommunchefen Sari Eriksson att kommunens egen personal kunde fixa maten till kommunens julfest i stället för att det skulle köpas in från ett företag i Norrköping.

Konceptet gick genast hem och sedan dess är det kommunens egen kostservice som fixar mat till flera av kommunens evenemang.

Han såg också till att öppna en servering för allmänheten på en mindre ort i kommunen.

– Vi skapade en social knutpunkt där, tidningen kom dit och gjorde reportage och cheferna klappade sig för bröstet. Men bakom kulisserna var det inte så, då fick jag i stället kritik.

Under 2017 fick Tobias Holmsten upp ögonen för gammal köksutrustning som hade rivits ut från ett av kommunens gamla kök och lagrades i ett förråd. Eftersom Tobias Holmsten har en fru som drejar tyckte han att de rostfria plåtsakerna från det gamla köket kunde vara användbara. Han frågade sin närmaste chef om han fick ta hem några av dem.

Vid inte mindre än tre tillfällen frågade han samma chef om det gick bra att han tog hem uttjänt restaurangutrustning från förrådet där den låg. Varje gång blev svaret positivt, sakerna skulle ändå slängas. Ett lakoniskt hållet mejl från enhetschefen, som tidningen tagit del av, lyder: "Släng skiten".

Tobias Holmsten fick till och med hjälp att plocka ut sakerna av en anställd från det kommunala fastighetsbolaget KFAB, som inte gjorde anspråk på sakerna.

– Det var ju inte så att jag åkte ditt mitt i natten med en släpvagn och smög in, det här var mitt på blanka dagen och godkänt av min chef, säger han.

Sedan small det. Den 15 februari 2018 kallades Tobias Holmsten till ett möte med cheferna där bland annat en HR-jurist från personalavdelningen fanns med. De meddelade att han var avstängd från sitt arbete med omedelbar verkan. Anledningen var att kommunen ansåg att han hade stulit restaurangutrustningen.

Dessutom hade kommunen polisanmält honom.

– Jag blev helt chockad, säger Tobias Holmsten. Jag sa att jag hade fått grejerna, men de brydde sig inte.

Situationen var väldigt omtumlande och för Tobias Holmsten innebar det att han blev sängliggande i veckor utan att kunna sova.

Hans fru Ida Holmsten vittnar om den hemska perioden i början av förra året. Det var ingen rolig tid för familjen. En nästintill totalt utslagen make och åratal av systematisk mobbning har gjort att hon numera kokar av ilska så fort hans gamla arbetsplats kommer på tal.

– Chefer från Tobias jobb viker undan med blicken eller gömmer sig när de får syn på oss på stan, säger Ida Holmsten. Chefer ska inte bete sig så här.

Situationen blev så akut att Tobias Holmsten fick uppsöka läkare och sjukskrevs.

– Tobias gick sönder helt, säger Ida Holmsten.

De sökte hjälp hos facket Kommunal där Tobias Holmsten är medlem.

– De tyckte att det var dumt av mig att ta de där grejerna och att jag borde skriva på ett avtal om att sluta.

Tobias Holmsten tyckte att han klarade sig bättre utan fackets hjälp i fortsättningen.

Situationen var nu enligt följande:

Antingen skulle Tobias Holmsten skriva på en uppsägning eller så skulle han få sparken.

Mellan den 15 februari och 27 april 2018 var han avstängd från jobbet som kökschef och han ordnade med ett eget juridiskt ombud.

– Ombudet ville ta det till rättegång i tingsrätten, men jag orkade inte. Dessutom hade jag en familj att försörja och kände mig pressad.

Tobias Holmsten fick sex månadslöner för att lämna sin anställning. Sedan dess har han hört att kommunen satt denna metod, med så kallade utköp, i system och han är kritisk mot denna användning av skattepengar.

– Man får inte göra så här mot människor, säger Tobias Holmsten och fortsätter: Men det här handlar ju inte om några plåtbaljor som jag tog hem. Jag höll inte käften helt enkelt. Jag fick snabbt ett rykte, en stämpel på mig, och jag var inte buskablyg. Jag sa som det var när något var fel och när något kunde bli bättre.

– Jag har jobbat på dåliga pizzerior med bättre etik och moral än kommunen, säger Tobias Holmsten.

Han beskriver service- och teknikförvaltningen som en sekt, där man ska hålla sig till familjen och inte sticka ut för mycket.

– Jag har blivit motarbetad, sänkt och kränkt sedan dag ett. Jag trodde att jag hade högre förtroende i kommunen, med tanke på allt jag gjort för dem, säger Tobias Holmsten.

– Det sitter en tagg kvar i mig för det här, och det är att jag inte finns kvar för de äldre och för barnen som jag tog hand om.

Sedan september förra året arbetar Tobias Holmsten som kökschef på en privat restaurang i Vingåker. Han beskriver den nya arbetsplatsen som en miljö där hans kunskaper kommer väl till pass och där gästerna ständigt strömmar till.

– Allt beröm man får har gjort att jag fått tillbaka självförtroendet nu, säger han och tänker efter en stund innan han uppgivet utbrister:

– Jag gjorde ju faktiskt inget fel, utan något som bara var bra för den här kommunen.

Kommunens HR-chef Maria Strid Persson kommenterar inga enskilda ärenden, har hon sagt till tidningen. Hon är en av dem som varit involverade i ärendet med Tobias Holmsten och svarar därför bara på generella frågor.

Ska en av era manliga anställda behöva acceptera mobbning för sin vikt och få sexistiska anspelningar?

– Ingen ska behöva acceptera mobbning och sexanspelningar, vem det än är. Vi jobbar för en god arbetsmiljö. Kommunens ambition är att alla ska ha ett gott arbetsliv, det är otroligt viktigt, säger Maria Strid Persson.

Vad gör ni när fall av mobbning upptäcks?

– Vi har rutiner för att åtgärda kränkande särbehandling och mobbning och vi har nolltolerans mot det. Detta ska vara medvetandegjort ute i organisationen, man ska veta hur man går till väga. Känner man sig utsatt ska man kontakta sin närmaste chef. Om ärendet handlar om den chefen så går man till chefen över. Sedan ska chefen i sin tur kontakta oss på HR-avdelningen.

– En HR-konsult gör en första utredning och bedömning. Sedan kan det bli fråga om att göra en utredning hos företagshälsovården. Då ska alla parter höras. Men en förutsättning för att göra en utredning är att en anmälan har kommit in från den berörda personen.

Utöver denna procedur finns interna resurser i form av en beteendevetare som arbetar med konflikthantering, berättar Maria Strid Persson.

– Så fort vi får nys om en konflikt så träffar den personen våra medarbetare. Men vi måste få veta om det först och ta tag i saken.

Det riktas skarp kritik mot kommunens metod med så kallade utköp av anställda, att ni gör sådant i stället för att lösa problem, vad säger du om det?

– Vi brukar kalla det för överenskommelser. Jag skulle vilja säga att vi är restriktiva med sådana. Jag ser det inte som den ultimata lösningen. Det är bättre att lösa problem som uppstår. Men ibland kommer man till vägs ände i vissa ärenden och då mår parterna ibland bäst av att gå skilda vägar. Då ska det ske på ett schyst sätt.

[fakta nr="1"]

– Men vi kan göra överenskommelser av andra orsaker också, till exempel vid rehabavslut, om någon varit så sjuk att den inte kan fortsätta i ordinarie arbete. Då kan vi erbjuda en omställning där man till exempel kan få träffa en coach för att få stöd och hjälp att hitta alternativa vägar ut i arbetslivet.

Har detta med utköp eller överenskommelser ökat i Katrineholms kommun?

– Jag kan inte tycka att det har ökat, vi försöker hitta lösningar.

Finns det plats i Katrineholms kommun för initiativrika anställda som tänker utanför boxen, eller är det viktigare att alltid anpassa sig till kommunens helhet?

– Till mina egna medarbetare säger jag att jag uppskattar nya idéer och att tänka utanför boxen, vilket jag även tror att man gör i den övriga organisationen. För mig är det en viktig del, säger Maria Strid Persson. Det handlar ju om utveckling av samtliga medarbetare. Utveckling i det egna arbetet och arbetsmiljön är ju jätteviktig för den enskilda medarbetaren.

Vi har uppgifter från flera håll som beskriver arbetsmiljön på service- och teknikförvaltningen som en sekt, vad säger du om det?

– Det har jag aldrig hört talas om.

Avgångsvederlag

Avgångsvederlag är, till skillnad från uppsägningslön, inte sjukpenninggrundande, vilket gör att man riskerar att förlora nivån på föräldrapenning och sjukpenning om man inte är inskriven på arbetsförmedlingen.

Ofta är det mer ekonomiskt gynnsamt att få pengarna utportionerade över tid eftersom skatten blir lägre. Men för den som till exempel planerar att starta eget kan det vara en fördel att få ett engångsbelopp.

Avgångsvederlag betraktas som lön och är både skattepliktigt och pensionsgrundande för den statliga inkomstpensionen.

Källa: Tidningen Kollega

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!